IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фишер: Данните, а не датите, движат дебата за увеличаването на лихвите в САЩ

Фед претегля рисковете от преждевременно повишаване на лихвените проценти и опасността от наваксване, ако изчакат твърде дълго

08:32 | 26.05.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Вицепрезидентът на Фед Стенли Фишер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Вицепрезидентът на Фед Стенли Фишер. Снимка: Ройтерс

Централните банкери претеглят рисковете от преждевременно повишаване на лихвените проценти и опасността от наваксване, ако изчакат твърде дълго. Това коментира вицепрезидентът на Федералния резерв на САЩ (Фед) Стенли Фишер, цитиран от Bloomberg.

„Кое е по-добре – по-рано и постепенно или късно и внезапно? Ако вдигнем лихвите от нулата, ще бъде по-трудно да се върнем към нулата, ако има проблем“, посочва той в реч пред IDC Herzliya в Израел.

Американската икономика излиза от колебливо първо тримесечие. Работните места се увеличават с 223 хил. през април след спада през март, който бе по-лош от очакваното, въпреки че безработицата намалява до 5,4% и е най-ниската от близо 7 години. Растежът през първото тримесечие бе едва 0,2% годишно след ръста от 2,2% през четвъртото тримесечие на 2014 г.

Банкерите на Фед, начело с председателя Джанет Йелън, обмислят кога да покачат лихвите. Ход, за който повечето банкери и анализатори считат, че ще се случи през тази година.

„Нашите действия не се определят от датите, те се определят от данните“, отсича Стенли Фишер, който е и бивш гуверньор на Централната банка на Израел. „Толкова важност се предава на първия ход, а това е подвеждащо“.

Според него първото покачване на лихвите от страна на Фед ще бъде въпрос на „придвижване от една ултра експанзионистична парична политика до една екстремна експанзионистична парична политика“.

Друг представител на Фед – президентът на банката в Кливланд Лорета Местер коментира, че „времето наближава“. По нейни думи през юни банкерите на Фед ще се срещнат с „бистър ум“.

„Ще получим още един доклад за заетостта, както и други данни, и тогава ще вземем решение на срещата. Според мен всяка среща е важна“, заяви тя в интервю в Рейкявик, Исландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
Данните за американската икономика няма как да ги каже че са слаби иначе ще скача от последния етаж на небостъргача. Защото данните никога не са лоши, но съм сигурен, че иска да каже, че данните не са подходящи за вдигане на лихвите. И никога няма да бъдат, ама това последното е мое виждане, щото не съм от експертите дето ако се изкажат погрешно падат през прозореца :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още