IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новоизбраният полски президент - наследник на мисията на Лех Качински

Анджей Дуда идва с обещания за промяна след 8-годишното управление на "Гражданска платформа"

11:04 | 02.06.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Преди десетина дни Анджей Дуда победи президента Бронислав Коморовски, предизвиквайки най-голямата политическа промяна в Полша от десетилетие насам, коментира Bloomberg. Дуда вижда себе си като наследник на мисията на покойния президент Лех Качински да превърне Полша в „честна“ държава извън „европейското общество“, която не се страхува да преследва собствените си икономически и външни политики. Неговите възгледи, включително плановете му да наложи данък на банките и да ги изкупи обратно от чуждестранните им собственици, стреснаха пазарите и носят опасността да върнат Полша обратно към горчивите политически борби от периода 2005-2007 г., когато неговата партия „Закон и ред“ беше на власт.

Ярослав Качински, брат близнак на покойния президент и лидер на партията, който сам избра Дуда за кандидат за президент, сега се опитва да използва победата като основа за победа и на парламентарните избори през ноември. Той бе свален от власт след двегодишен мандат, през който постоянно обвиняваше политици от конкурентните партии, съдии, журналисти и бизнес елита в конспирации срещу него. Неговият председател на Централното антикорупционно бюро получи присъда от три години през март за подтикване към престъпления на политици.

Дуда е един от малкото сред антуража на Качински, които не пътуваха заедно с президента и не загинаха в самолетната катастрофа през 2010 г. Той оспори Коморовски, който като говорител на парламента е следващият по ред съгласно конституцията. Коморовски победи Ярослав Качински на президентските избори и спечели петгодишен мандат за управление. Дуда все пак възприе по-мек тон в кампанията си, като обеща да обедини поляците и да внесе промяна след 8-годишното управление на дясноцентристката партия "Гражданска платформа".

След като миналата година спечели място в Европейския парламент и получи съгласието на Качински да се кандидатира за президент, адвокатът обиколи с автобус страната, за да се срещне с хората и получи национално признание. Той държа речи, които привлякоха хиляди, помагайки му да заличи разликата от 30 процентни пункта в проучванията на общественото мнение спрямо Коморовски през март.

Качински, който е на 65 г., видно отсъстваше в повечето събития от кампанията на Дуда, като дори пропусна отпразнуването на победата в неделя. Това позволи на кандидата да се дистанцира от партията си и образа на шефа си.

„Някой трябва да е казал на Ярослав Качински, че се нуждаят от човек с по-центристки възгледи, дарбата да говори и лесно да се разбира с хората“, казва в телевизионно интервю на 13 май Казимир Марцинкевич, министър-председател в периода между 2005-2006 г., част от партията „Закон и ред“, който по-късна падна заедно с Качински. „Анджей Дуда е достоен човек, но като погледнем по-общо на нещата, не става дума за него“, а за това, което Качински иска, допълва той.

Повтаряйки политиката на унгарския министър-председател Виктор Орбан, като например по-високи данъци за банките и компаниите за търговия на дребно, Дуда разтревожи пазарите. В кампанията си той заяви, че Полша няма да се присъедини към еврозоната,тъй като това ще доведе до повишение на цените и ще подрони икономическия суверенитет на нацията.

Полската злота спадна с 1,3% спрямо еврото преди Дуда да спечели първия кръг от изборите на 10 май, най-лошото представяне на валутата спрямо 24 други валути на развиващите се пазари след колумбийското песо, бразилския реал и унгарския форинт.

В същия период доходността на 10-годишните облигации скочи с 33 базисни пункта до 2,93%, което е най-високата й стойност от октомври насам. Индексът на банките на борсата във Варшава спадна с 3,4 пункта в понеделник, най-големият дневен спад за последните четири месеца.

Предложенията на Дуда, които включват понижаване на възрастта за пенсиониране, повишаване на нивото на необлагаемите доходи и данъчни облекчения за семействата, могат да струват повече от 400 млрд. злоти (109 млрд. долара) през следващите пет години, заяви финансовият министър Матеуш Чурек. Това е повече от планираните приходи в бюджета на Полша за 2015 г. и шест пъти повече от планирания дефицит.

Но това няма значение за гласоподавателите на Дуда, особено за онези под 30 г., които са най-верните му поддръжници. Те са изправени пред младежка безработица от 20,5%, малко под средното за ЕС. Нежелаейки да се преместят във Великобритания или в други по-богати западни нации, както вече направиха 2 милиона техни сънародници от 2004 г. насам, те решиха да променят статуквото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Следващият подобен на Милошевич "спасител"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
dzk
преди 8 години
"Новозибраният" - така ли и някой друг не го дрази това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още