IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори: "Лукойл" ощетява сериозно бюджета на България

Държавата е пропуснала да събере 1,145 млрд. лв. от ДДС, твърди Лабораторията за риск мениджмънт към НБУ, ръководена от Иван Костов

15:04 | 26.05.15 г. 48
Автор - снимка
Създател
Анализатори: "Лукойл" ощетява сериозно бюджета на България

Налице са съмнения, че внасяният в България суров петрол от сорта "Урал" е оценяван по значително по-високи стойности от борсовата му цена, увеличена със застраховките и навлото. Последиците от това облагодетелстват "Лукойл" и нанасят значителни щети на българските домакинства и институции, а също така и намаляват конкурентоспособността на българските фирми, гласят заключенията в анализ, изготвен от Лабораторията за риск мениджмънт към Нов български университет, който е ръководен от бившия премиер Иван Костов.

Анализът на данните, озаглавен "Основателни съмнения за ощетяване на бюджета на Република България с цената на суровия петрол", е бил извършен чрез специално изработена методика в лабораторията, която позволява да се изчисли и сравни цената на доставения суров петрол сорт "Урал" с борсовите цени, да се изчислят осчетоводените разходи за суровината и разликата с тези, които би следвало да се формират при прилагане на борсовите цени. Направено е същото сравнение и по отношение на възстановения данъчен кредит по ДДС. Той е на базата на официални данни, предоставени от Агенция "Митници" за вноса и облагането с ДДС на суровия петрол в страната в периода 2006-2014 г. 

Анализаторите са взели за отправна точка средните цени на суровия петрол сорт "Брент" по данни на Световната банка, която смятат за по-надежден източник, като отбелязват, че Агенция "Митници" не би трябвало да приема тази цена, при положение че облага вноса на сорт "Урал". Още повече, че от 2006 до 2013 г. цената на брента е средно с 2,4% по-висока от тази на "Урал".

Според изследването на лабораторията данните от агенция "Митници" "вероятно отразяват достоверно количеството внесен в страната суров петрол, условията на доставка и приходите от събран ДДС". Същевременно обаче не бил посочен много важен показател – конкретната фактурирана цена на продукта, в случая на суров петрол сорт "Урал". Вместо това се посочвала средногодишната цена на петрол сорт "Брент", която според лабораторията няма отношение към доставката и облагането с ДДС на суровия петрол за „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД.

Но и това не е всичко – сравнение между борсовата цена на брента и доставната цена на "Урал" показала, че последният е средногодишно с 10,6 на сто по-скъп. Това обаче противоречи на съотношението между борсовите цени на двата сорта, тъй като петрол "Брент" е с по-високо качество и от него се получава по-голямо количество светли течни горива. Анализаторите стигат до извода, че доставната цена на петрола, декларирана от "Лукойл" е по-висока между 6,68% до 15,61% за различните години от 2006 до 2014 г., като средногодишното превишение е 13,27%, съпоставена с борсовата цена на сорт "Урал“.

Тъй като нефтът се доставя по море по маршрута Новоросийск – Бургас, а Черно море е вътрешен воден басейн, в транспортните разходи не се включват такси за преминаване през натоварени проливи и канали (Босфора, Гибралтар, Суецкия канал и др.). В такива случаи пък се прави и допълнителна отстъпка от цената на петрола в рамките на няколко процента под борсовата цена. "В случая с доставките за България се наблюдава точно обратното".

Използваната методика е позволила да се изчисли общият разход за суров петрол сорт "Урал" с борсови цени, карго застраховки и начислен, дължим и възстановим ДДС. Това показало, че завишените разходи за суров петрол в периода 2006 – 2014 г. са между 385,8 млн. лева и 1,039 млрд. лв.

Посочва се още, че "Лукойл" е завишавал своите производствени разходи заради приложени цени на суровия петрол, които не съответстват на борсовите за сорт "Урал", средно годишно със 763,5 млн. лв. С натрупване за анализирания период сумата възлиза на 6,871 млрд. лв. Отделно се изчислява, че държавата е пропуснала да събере 1,145 млрд. лв. от ДДС. 

"Посочената значителна добавена стойност, която е произведена и реализирана в България, не е обявена като такава, а като производствен разход, чрез завишаване на цената на суровия петрол. Осчетоводена като такъв производствен разход за суров петрол, добавената стойност е изнесена от страната. Тази добавена стойност не е обложена с ДДС и корпоративен данък", пише още в анализа.

Основните последици от всичко това са повишаване на производствените цени на рафинерията, повишаване на цените за потребителите на течните горива и "много вероятно", избягване на корпоративно подоходно облагане. Това вероятно е завишило и печалбата на компанията, която освен това е била обложена с по-ниски данъци, а същевременно потребителите са плащали необосновано високи цени за горивата.

От лабораторията предлагат на държавните институции три мерки за спиране на порочните практики. От една страна властите могат да изискат фактурите, по които "Лукойл" е плащала суровия петрол „Урал“ за последните пет години. Освен това АДФИ може да извърши пълна проверка на доставките на петрол сорт "Урал" от приватизацията на Нефтохимическия комбинат в Бургас досега, за да бъде определен размерът на умишлено занижените печалби и надвзетия възстановен данъчен кредит, а след това Министерство на финансите и НАП могат да предявят иск към "Лукойл" и дъщерните фирми на ОАО Лукойл Москва за нанесените финансови щети на бюджета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 0 rate down comment 0
Internet
преди 8 години
Прав си и то напълно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 2 rate down comment 0
stanislavr
преди 8 години
***.neftochim.bg - публична компания е, има финансови отчети до 2013, можеш да ги видиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 0
stanislavr
преди 8 години
***.neftochim.bg - публична компания е, има финансови отчети до 2013, можеш да ги видиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 2 rate down comment 1
SSIW
преди 8 години
Dа уточня все пак, повод за коментара ми е това, което е написал по-долу polisat : ... най-накрая държавата започва да работи и останалите такива монополисти поне от малко да се дисциплинират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 9 rate down comment 0
SSIW
преди 8 години
Имам чувството, че някой хора смесват два отделни проблема и прокарват реално несъществуваща връзка, между казуса със заобикаляне на даначното облагане от страна на лукойл и крайната потребителска цена на горивата, която се формира в условията на явно картелно съглашателство м/у играчите на пазара. Т.е., дори в хипотезата, че лукойл бъдат осъдени за укриване на данъци и тези данъци бъдат внесени, това по никакъв начин няма до повлияе на картелния сговор и формираните на крайните цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 6
Internet
преди 8 години
Я виж ти, международната компания с водещо американско акционерно участие - или Лукойл, грабела бедния български народКакво ли ще кажат от ул. Козяк по въпроса?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 7 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 8 години
Всъщност, ти кого и за какво критикуваш - държавата, че не си е събрала данъците, или Лукойл за ценовата му политика?Ако за първото може да се изпишат томове, за второто е малко парадоксално уж точно тук големите апологети на свободния пазар да пускат пяна, че свободен търговец на свободен пазар свободно ценообразува...? Щото Лукойл на никого не е забранил да внася евтини горива от Полша, Румъния и ака щеш от Мартиника, за разлика от.ситуацията с некои инвеститори в енергетиката, дето "Няма не искам, няма недей!".Много по-интересен е въпросът, защо никой не внася от вън по-евтини горива? Даже OMV, които имат рафинерия на една ръка растояние без граница...? Мислил ли си по този въпрос, или и ти си по писането, щото се плаща за писапне, не за мислене... хахаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 17 rate down comment 2
1984
преди 8 години
Брутните разходи за персонал (включително осигуровки и заплати на руските представители)според ***.neftochim.bg/publichni-dokumenti/godishen-finansov-otchet.html е ...под 2ст.на литър гориво.В същото време за днес литър бензин (без ДДС и акциз) в Полша е 0.433евро,при нас е 0.609.Литър дизел в Полша е 0.540,в БГ е 0.672евро,а средно за 28-те държави е 0.600евро.https://***.energy.eu/fuelprices/При това полската ПКН Орлен е на печалба.Изопачаване на думите на другите(някой искал да затваря"Нефтохим") в стил прас-прес и обръчите от фирми е отклоняване на вниманието от съществуващи проблеми при КЗК и др.чиновници на държавна ясла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 13 rate down comment 0
v_tin
преди 8 години
Ами да беше прочел преди да пишеш- влизаш в енержи.еу и гледаш на фюел на коя държава кое гориво колко струва и ААААААААААААА, на българия дизела струва около 67цента, на дания около 69, но за сметка на това има други с по 45цента. А за невнесените данъци си има данъчни, не лаборанти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 16 rate down comment 1
1984
преди 8 години
Има само 2 възможни причини да адвокатстваш на фирма(руска,американска,австрийска,чешка,немска),която постоянно ти надписва сметката:1-имаш материален интерес(петте сребърника),или 2-имаш ментални увреждания:(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още