IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската конкуренто-способност не успява да застигне другите в Източна Европа

България заема 55-то място от 61 икономики в Годишника на световната конкурентоспособност на швейцарския Институт за развитие на управлението

14:38 | 27.05.15 г. 6
Автор - снимка
Редактор
Българската конкуренто-способност не успява да застигне другите в Източна Европа

Българската конкурентоспособност се намира в стагнация и на практика през първите 8 години от членството си в ЕС държавата не е съумяла да скъси дистанцията с останалите страни от Източна Европа. Този извод правят от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) при представянето на резултатите за България в Годишника на световната конкурентоспособност 2015 на Института за развитие на управлението, Швейцария (Institute for Management Development - IMD).

Профилът на българската конкурентоспособност показва, че основните показатели не са претърпели съществени промени не само в сравнение с 2015, но и с нивата от 2010 г. През 2015 г. България заема 55-то място от 61 икономики, докато през изминалата 2014 г. се е класирала на 56-тo.

България остава сред най-неконкурентоспособните държави, като с по-ниски показатели в Европа са единствено Хърватия и Украйна.

Страната остава далеч и от най-доброто си постижение – 38-мо място през 2009 г. - признак, че българските правителствени и бизнес лидери все още не съумяват да дефинират и проведат последователни политики, съобразени с националните интереси, нужди и конкурентни предимства на регионите, посочват от ЦИД.

Основните предимства на българската икономика остават свързани с ниските цени, което прави страната уязвима на промени в международната конюнктура.

Очаквано, банковата криза от 2014 и високите държавни разходи оказват негативно влияние и отслабват конкурентната позиция на страната. В същото време нивото на безработица остава високо въпреки лекото понижение. Дългосрочните фактори за конкурентоспособност - опазване на околната среда, образование, цялостна инфраструктура и здравеопазване, както и индикаторите за ефективност на бизнес процесите като ниво на производителност и качество на управленските практики, са сред най-ниско оценените и продължават да стоят като сериозно предизвикателство.

Като основни предизвикателства пред страната през 2015 г. продължават да стоят оптимизирането на работата на публичната администрация, справянето с енергийната бедност, както и борбата с корупцията. Сред факторите, които подобряват общата конкурентоспособност на България си заслужава да се отбележи ръстът на разходите на бизнеса за наука и иновации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Танасчо може да е ник на Марианчо (или на друг недооценен гугъл-преводач АКА журналист) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Инвесторе, невероятната продуктивност на Танас е НАПЪТ да ви прехвърли от икономическия жанр в хумористично-развлекателния :) Вземете мерки че се не издържа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Няма лошо например 30% фотоволтаици да са държавни щом ЕС иска но престъпниците в Нар.събрание умишлено си направиха закон или са *** На 21 04 2013 г. екс депутат доц.Минчо Христов при Кеворк''всяка неделя'' каза как 2008год. е предупредил Нар.събрание за закона за ВЕИ ,и как всички депутати са гласували ''за'' и за измамите на ЕРП-тата как не са спазвали закона за обществените поръчкиКой държи ВЕИ - http://darikfinance.bg/***/80521#commentsЗащо се продаде 33% държ.дял в ЕРП-тата и на следващата година отчетаха 450 млн. печалба тоест 33% щеше да е за държавата и т.н. Кражбите са много и се правят с ''вратички'' в закона - престъпления с ''бели якички'' и си мислят ,че няма да се разбере след време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Аре спрете да си ги мерите и бачкайте, така се става конкурентен, не като си ги мерим. Тука кой ми обясняваше колко убава била Хърватска и колко е напред?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
продължение на коментар 1 Описал съм всичко в коментар 1 и 8 тук - http://darikfinance.bg/***/112887?&order=asc#commentsВ коментар 2 съм дал една статия на икономиста Георги Ангелов http://***.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2371100У нас 22% от раб.сила са на бюджетна издръжка а според данни на ОИСР в Корея и Япония публичната заетост е не повече от 5-7% от работната сила. В Австрия и Нова Зеландия е около 10%, в Германия и Испания - 12-14%. Дори печално известната Гърция има по-малък дял на заетостта в публичния сектор от България! Ще го кажа кратко - бюдж.излишъци през прозрачни обществени поръчки за точно определени неща за да се избегнат 3 планетарни катастрофи ,и за обществено полезни неща за да се подържа безработица до 2-3% (ако трябва по два пъти ще се метат и мият улиците и камъни от реката ще се вадят и шишарки от гората ще се събират за да има работа а не соц.помощи) ,и предложението на ООН за 4 дневна раб.седмица за намаляване на безработицата е за накрая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Темата е много голяма Конкурентоспособността на нашата икономика зависи не толкова от високите заплати, а от големите енергийни, материални, транспортни и други разходи за единица продукция, от лошо управление на национално и фирмено равнище, от кражби и корупция - по данни на Евростат за 2010 г. страната ни потребява 853.774 кг. нефтен еквивалент за 1 000 евро БВП.За сравнение енергийната интензивност на датската икономика например е 104.05 кг. нефтен еквивалент за единица БВП ,Ирландия (112.367 кг.) и Великобритания (115.469 кг.) - естествено това не е точен критерий защото финансовата ''индустрия'' влиза във БВП.Още факти ''за производството на продукция за 1000 долара в България се изразходват 2.6 тона условен петролен еквивалент, в Естония е 0.4 т, в Хърватска - 0.5 т, Латвия - 0.5 т, Унгария - 0.6 т, Полша - 0.7 т, Чехия 0.8 т '' - http://***.iki.bas.bg/english/CVita/angelov/prognosis2020/016Chapter14.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още