IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Засега не се очакват проблеми с тазгодишната реколта от грозде

150 изби от Балканите ще се състезават на фестивал в София през почивните дни

14:48 | 27.05.15 г.
<p>
	Организаторите на фестивала. <em>Снимка: BIWC</em></p>

Организаторите на фестивала. Снимка: BIWC

Засега не се очакват проблеми с тазгодишната реколта от грозде, заяви директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев на пресконференция за предстоящия Балкански винен фестивал, който ще се проведе на 30 и 31 май в София.

По думите му всичко е наред в лозовите насаждения, с изключение на Монтанско, където заради градушката от последните дни стопаните ще останат без грозде. 

„Вината от реколта 2014 са с добро качество, въпреки че имахме най-лошата реколта грозде от 30 г. насам. Качеството на виното изненада всички приятно, заради изключителните усилия, които положиха производителите на грозде, които пръскаха и пазеха лозята. От една чепка някои отделяха само по 5 – 6 хубави зърна, всичко друго отиваше за ракия“, обясни Коев. Той припомни, че ИАЛВ разреши да се добавя по грам и половина захар на литър вино точно заради лошите климатични условия.

Той допълни, че миналата година е имало проблеми с всички балкански страни, а единствената страна в ЕС, която не е пострадала от климатичните аномалии, е Испания.

Коев коментира, че от 2016 г. влизат в сила две евродирективи, според които в ЕС ще има нов режим на засаждане на лозя. Тъй като у нас има засадени 600 хил. дка, към тях от 2016 до 2030 всяка година ще могат да се прибавят по 1% нови лозови насаждения, или само по 600 нови дка. За тях обаче няма да се ползват евросредства.

Единствената възможност на производителите да ползват еврофинансиране за нови лозя е закупуването на квоти. Това може да стане до края на тази година, като квотата за страната ни е общо 200 хил. дка. Таксата за нея е по 1,50 лв./дка. Ако тази година бъде закупена квота, производителите могат да кандидатстват за еврофинансиране през 2016 и 2017 г., като ще им бъде покрита до 75% от инвестицията.

Организаторите на тазгодишния винен фестивал съобщиха, че над 150 изби ще участват в четъртото издание на Балканския международен винен конкурс на 28 и 29 май в Гранд хотел София, след който започва и фестивалът. На изложението ще бъдат представени над 600 вина, произведени от 60 изби на Балканите. Тази година силно присъствие имат производителите от Турския винен регион Тракия (Европейската част на Турция), както и регионът около гръцката столица Атина.

Откакто е създаден преди четири години, форумът се разраства, коментира Галина Нифору, директор на конкурса Balkans International Wine Competition (BIWC). Все повече световнопризнати експерти искат да участват в журито на конкурса, съобщи председателят на BIWC Константинос Лазаракис. За следващата година вече има записани експерти от Сингапур, Китай и САЩ.

По време на фестивала ще бъдат проведени лекции за етикетиране на вина и винен туризъм. Едновременно ще се проведе Balkan Flavours - изложение за кулинарни туристически атракции, на което ще бъдат представени нестандартни храни, съобщи Емилия Калайджиева, директор на асоциация „Балкания България“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още