IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Грос: Евентуален Grexit би "заразил" и други сериозно задлъжнели държави

Очакваният растеж в еврозоната е трудно постижим, тъй като зависи от количествените улеснения на ЕЦБ, заяви популярният инвеститор

20:18 | 28.05.15 г. 5
Бил Грос: Евентуален Grexit би "заразил" и други сериозно задлъжнели държави

Едно излизане на Гърция от еврозоната би могло да "разконцентрира" валутите и да отвори вратата за "заразяване" на други сериозно задлъжнели държави, заяви пред CNBC популярният инвеститор Бил Грос.

По думите на Грос, ако Гърция не остане във валутния блок, това ще доведе до още повече спекулации за бъдещето в съюза на други страни, като Португалия, Испания или Италия.

"Мисля, че е важно как пазарите ще интерпретират събитията занапред", заяви Бил Грос, който в момента е мениджър на Janus Global Unconstrained Fund.

Той отбеляза, че очакваният икономически растеж в еврозоната е трудно постижим, особено защото зависи от ефективността на програмата за изкупуване на облигации на Европейската централна банка. "Гъвкавата политика на ЕЦБ не е задължително да доведе до 2-3% ръст в еврозоната", заяви инвеститорът.

По-рано тази седмица Грос очерта позицията си относно политиката на "свръх" намеса на ЕЦБ, която отвори вратата за нов спад на германските бундове миналия месец. В доклад до клиенти инвеститорът посочи, че късите позиции спрямо германските облигации са навременни, но "недългосрочни". През миналия месец той написа, че германските 10-годишни облигации ще направят "спада на живота си".

Доходността по бундовете спадна рязко след началото на количествените улеснения на Европейската централна банка през март. След докосване на 0,049% на 17 април доходността по 10-годишните книжа се увеличили значително, тъй като лихвите спаднаха. Доходността достигна 0,56% в четвъртък.

По думите му неговият залог срещу държавните облигации "е отличен пример за възможностите, родени от глобалните нулеви ставки на паричната политика, основани на програмите за количествени улеснения, които продължават да насърчават лошите инвестиции във финансови активи, но не и в реалната икономика".

Доходността на ръководения от Грос фонд Janus Global Unconstrained Fund е надолу с 0,40% през тази година, сочат последните данни на Morningstar от вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
В статията за ''Вътрешна афера'' - http://e-vestnik.bg/20501/hishtnicheska-natsiya/има едно изречение - '' Регулацията е хубаво нещо, но заплахата от затвор фокусира съзнанието. Един небезизвестен експерт, гангстерът Ал Капоне, веднъж казва: Човек може да постигне повече с добра дума и пистолет, отколкото само с добра думаЕто филма - http://***.dokumentalni.com/?p=985,и професора също обяснява добре как Бернарке и Грийнспан като шефове на ФЕД са отказали да спрат измамата и за трите ''Д'' накрая - https://***.youtube.com/watch?v=-FRvpsBL6Vs&feature=youtu.beБанкерите и някои инвеститори трябва да са с GPS-гривни на кракът и за пистолет опрян в главата е малко пресилено и криминализирането за необезп.кредити ще свърши работа ТРЯБВА ТОТАЛНИ РЕГУЛАЦИИ ,и съм обобщил основното - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Това което искат Гърция е лихва до 0,2% по държ.дълг и да го връщат когато имат пари ''От икономическа гледна точка решението на СИРИЗА да спре мерките за икономии в Гърция е абсолютно правилно, коментира пред Bloomberg носителят на Нобелова награда за икономика, проф. Джоузеф Стиглиц.'' - http://darikfinance.bg/***/115051#commentsЛихвата води косвено или пряко до войни ,убийства и самоубийства ,и Силвио Гезел още 1918год. е писал до немски вестник,че ако се запази финан.система до 25год. ще стане война и става - http://star05.net/infusions/booklib/book.php?book_id=199Историята и науката доказа ,че лихвата е зло ,и не съм съгласен с някои изречения в книгиТЕ - http://star05.net/infusions/booklib/book.php?book_id=200Обяснил съм цитирайки Мойсей - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
SS-23
преди 8 години
По думите на Грос, ако Гърция не остане във валутния блок, това ще доведе до още повече спекулации за бъдещето в съюза на други страни, като Португалия, Испания или Италия---Е точно заради това, на Гърция няма да и позволят да излезе... Ако трябва и с цената на падането на Сириза и идването на удобната партия, която би продължила доенето на собственият си народ ... в името на печалбата на "чуждестранните инвеститори"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 6
SS-23
преди 8 години
..... защото постоянно дава надежди на мързеливите и крадливите .----За банките и респективно банкерите говориш, нали ?! Съгласен съм!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 5
Mesoiadess
преди 8 години
Напротив - ако Гърция остане ще има зараза , пациента трябва да се изолира , защото постоянно дава надежди на мързеливите и крадливите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още