IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стенли Фишер: Трябва да внимаваме срещу заплахата от нови финансови кризи

Според Ерик Розенгрен от Фед все още не се виждат положителни признаци за повишаване на лихвените проценти в САЩ

19:42 | 01.06.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Стенли Фишер: Трябва да внимаваме срещу заплахата от нови финансови кризи

Финансовите регулатори трябва да внимават срещу заплахата от бъдещи финансови кризи, особено след като банките оказват натиск да се премахнат правилата, предназначени да укрепят финансовата система, съобщава Ройтерс, предавайки думите на заместник-председателя на Федералния резерв (Фед) Станли Фишер в понеделник.

„Регулациите са по-здрави и ответната реакция на банкерите е не само очевидна, но и си проправя все повече път“, каза топ мениджърът по време на международната конференция, посветена на паричните политики, в Торонто. „Но често когато банкерите се оплакват от правилата, те оставят впечатлението, че финансовите кризи са част от миналото, а и в много случаи – че те самите не са изиграли никаква роля в предишната“.

Според Фишер обаче това не е вярно, макар че той не коментира сегашното положение на паричната политика или състоянието на икономиката.

Фишер заяви, че изкупуването на облигации може ефективно да стимулира икономиката, когато централните банки вече са свалили лихвените проценти до нула. Централните банки обаче са се научили и че могат да свалят процентите под нулеви стойности, което преди се смяташе за невъзможно.

Но според много икономисти с извънредните стимули винаги идва и рискът от потенциална финансова нестабилност. Дори някои от ръководителите на Фед твърдят, че рискът от финансова нестабилност е основната причина за повишаване на лихвите рано или късно.

Фишер не заема същата позицията, но заявява, че паричната политика не трябва да бъде изключвана като вариант за борба с балоните, защото не е ясно дали регулаторите имат всички нужни инструменти, за да предотвратят други кризи.

В същото време Ерик Розенгрен от Фед заяви, че има малко доказателства за възстановяване на американската икономика през първото тримесечие и затова централната банка не е в позиция да започне повишаване на лихвените проценти за първи път от 2006 г. насам. „Условията все още не са задоволени“, каза той.

Фед заяви, че ще повиши лихвените проценти, само когато види подобрение на трудовия пазар и е сигурен, че инфлацията се връща обратно към поставената цел от 2%. С малки изгледи за подобни резултати за първата половина от годината, Розенгрен заяви, че „това е достатъчен аргумент за търпение в паричната политика“.

Той добави, че политиците трябва да се замислят дали потребителите действат различно след финансовата криза, дали харчат по-малко и спестяват повече в сравнение с предишните възстановявания.

Според него в миналото Фед обикновено стартира затягащи цикли на фона на много по-силен растеж, отколкото в момента. „Данните са били разочароващи и преди, и една парична политика, разчитаща добре на тях, изисква потвърждение на цифрите, не само прогноза за по-добри времена“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
marto76
преди 8 години
Прав е този човек, но как да се опазим от нови финансови кризи, като създаваме само престъпници като Цветан Василев-Фараона? Да не говорим и за нашите гръцки съседи с техните гръцки банки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
продължение на коментар 1 Откраднаха парите и сега искат ако може да ги няма останалите около 6 милиарда Какви хора може да кажат това даже и като извадено от контекста - http://lyubomircholakov.blog.bg/politika/2012/07/12/kak-da-bydat-unishtojeni-izlishnite-hora-eto-niakoi-idei.978313Хенри Кисинджър, една от най-висшите сили в т.нар. организация Bilderberg Group, която определя плановете за ''развитието'' на световната политика за години напред: 1) ''Депопулацията трябва да е първа грижа за външното министерство по отношение на Третия свят, защото американската икономика ще се нуждае от много и увеличаващи се количества от суровини, намиращи се в чужбина, особено от по-малко развитите страни.'' 2) ''Властта е най-върховният афродизиак'' 3) ''Старците са безполезни лапачи'' 4) ''Световната популация трябва да се намали с 50%''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
има една приказка - лошите правила са по-добри от хаоса ще се радвам ако ФЕД спази думата си ,че ще вдигне лихвата ако има растеж тоест и да има растеж ако се вдигнат лихвите веднага пада потреблението защото хората дават повече пари за лихва и остава само износът и затова искат търг.споразумение с ЕС от което губещи са ЕС но това пак няма да помогне и ще замаже нещата за 5год. Кризата е системна - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/''кризата'' е доктор по икономика и преподавател в УНСС ,и по-подробно тук - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684в една затворена система не може да има постоянен растеж и кредитите подържат растежа до време и може още малко ако лихвата по държ.дълг е до 0,1% На теория може да има постоянен растеж ако не свършваше петрола и нямаше глобално затопляне и потребителите се увеличаваха но Земята е затворена система
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още