IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада осъди глобални тютюневи фирми за 12,5 млрд. долара

След 17-годишен спор клонове на British American Tobacco, Philip Morris и Japan Tobacco дължат неустойки за причинени вреди върху здравето на милиони канадци

15:35 | 02.06.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Канада осъди глобални тютюневи фирми за 12,5 млрд. долара

След 17-годишна съдебна битка канадски съд осъди големите тютюнопроизводители British American Tobacco PLC, Philip Morris International Inc. и Japan Tobacco Inc. да платят 15,6 млрд. канадски долара (12,5 млрд. долара) за причинени вреди на пушачите в провинция Квебек, предава Wall Street Journal. Според изданието това е поредният случай, който причинява главоболия на глобалната тютюнева индустрия.

Повече от милион квебекчани, измежду които пристрастени пушачи и такива, които са се разболели от тютюнопушене, бяха защитавани от адвокати, които твърдят, че тютюневите компании трябва да понесат отговорност за това, че продават вредни продукти и прикриват вредното въздействие от тютюнопушенето върху здравето.

Поделението на British American Tobacco в Канада - Imperial Tobacco Canada, бе осъдено да плати 10,4 млрд. канадски долара. Поделенията на Philip Morris и Japan Tobacco, съответно - Rothman’s Benson & Hedges и JTI-Macdonald Ltd., също бяха осъдени да платят неустойки. Делото датира от 1998 г. и бе разгледано в съда през 2012 г.

Съдът е разпоредил компаниите да платят първоначално компенсации за поне 1,13 млрд. канадски долара до 60 дни независимо от това дали ще обжалват решението. Делът на Imperial Tobacco Canada в глобата е 743 000 канадски долара.

В своя защита фирмите твърдят, че от десетилетия канадските пушачи са наясно с рисковете за здравето, които поражда тютюнопушенето, а не са запознати с това единствено от предупрежденията за вредите върху здравето, поставяни на цигарените кутии и опаковки.

Но според обвинителите компаниите не са предупредили подобаващо своите клиенти относно рисковете и не са успели да изпълнят основното си задължение да не причиняват вреди на други лица, смята Върховният съд на Квебек в Монреал.

British American Tobacco ще обжалва, а Philip Morris и Japan Tobacco не са били открити за коментар.

Според анализатори тютюневите компании имат солиден опит с подобни дела, особено в САЩ, като това в Канада не е по-различно. Анализаторите на Citi, цитирани от WSJ, очакват, че компаниите ще обжалват успешно, но процесът ще отнеме няколко години.

През февруари трите най-големи американски тютюневи компании Altria Group Inc., Reynolds American Inc. и Lorillard Inc., се съгласиха да платят общо 100 млн. долара, за да удовлетворят стотици съдебни искове, заведени във Флорида, след дело, датиращо от 1994 г., по обвинения в нанасяне на вреди върху здравето на хората.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 2
Сините камъни
преди 8 години
Хората си купуват тютюна и сами си завиват цигарите! Машинките за завиване на цигари са голям бизнес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
Сините камъни
преди 8 години
Колко е добре, че никой "не знае" производителите на дрога!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
aldy
преди 8 години
Да се учат от батювците в България. Дянковчето намали пушачите наполовина, поне според официалните отчети за броя на акцизните цигари - от 22 млрд до 11 млрд само за две години. И ние вЕрваме, та се късаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 9
bgMan
преди 8 години
Добро начало.Моля не сравнявай телевизора с биологична отрова съдържаща елементи за пристрастяване.По принцип производството на цигари и пури е добре да се спре. Ако не може поне да задължат пушачите да плащат 2 или 3 пъти по-високи здравни осигуровки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 14
misanthrope
преди 8 години
:) To бива наглост ама това си е чист рекет. Да се готвят John Walker & Sons, John Jamison and Sons ... После производителите на телевизори за увредено зрение на хиляди канадци, производителите на автомобили за увредената природа на Канада...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още