IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке: Китайският юан все още не е готов за световната сцена

Целта на Китай трябва да бъде наличието на по-силна и по-продуктивна икономика, смята бившият председател на Фед

16:47 | 02.06.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Бен Бернанке. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бен Бернанке. Снимка: Ройтерс

Китайският юан все още не е готов за световната сцена въпреки огромните опити на Пекин да го превърне в международна резервна валута, смята бившият председател на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке, цитиран от CNN.

Подобно усилие „изисква повече от това да си само силна икономика“, коментира Бернанке в Хонконг.

„Ако иска да върви в тази насока, Китай трябва да продължи да либерализира капиталовата си сметка, текущите търговски режими, да заздрави и задълбочи облигационния си пазар и пазарите на други активи“, категоричен е той.

Дълго време Китай държеше изкъсо своята валута, за да гарантира, че благоприятният валутен курс ще донесе ползи за износа и производствения сектор.

Но американското правителство и други критикуват втората по големина световна икономика в поддържането на изкуствено нисък обменен курс на юана.

Пекин продължава да обявява дневен обменен курс, позволявайки на юана да се движи във фиксиран диапазон, въпреки че правителството започна да разхлабва ограниченията. Миналата година централната банка удвои допустимия търговски диапазон за юана. През 2014 г. китайските пари поскъпнаха с 0,5% спрямо американския долар.

За Международния валутен фонд (МВФ) това поскъпване бе достатъчно, за да обяви миналата седмица, че вече юанът не е подценен, с което преобърна своите нагласи. Но въпреки това МВФ все още призовава Китай да проведе допълнителни реформи и да премине към режим на плаващ валутен курс.

Пекин заяви ясно, че иска юанът да се превърне в глобален стандарт, като дори призова МВФ да включи валутата в кошницата, която определя стойността на резервите й. Тя включва долара, еврото, йената и британската лира.

Но Бернанке предупреждава, че превръщането на юана в глобална резервна валута не бива да е крайната цел на Пекин.

„Крайната цел е наличието на по-силна, по-продуктивна икономика“, смята той. „Китай трябва да се фокусира върху по-мащабни реформи, които водят до по-дълъг, по-устойчив растеж.“

„До известна степен това е от въпрос на национален престиж. Все още има дълъг път“, казва още бившият председател на Фед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
ABBA
преди 8 години
Бернанке: Китайският юан все още не е готов за световната сцена >>>>ХУЦПА. И се пише кака:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още