IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Някои региони на САЩ изпитват недостиг на работна ръка

Като цяло икономическият растеж остава слаб, констатира „Бежовата книга“ на централната банка

09:35 | 04.06.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фед: Някои региони на САЩ изпитват недостиг на работна ръка

Икономическият растеж в САЩ като цяло остава слаб, въпреки че секторът на недвижимите имоти бележи възстановяване, а някои региони на САЩ изпитват недостиг на работна ръка. Това става ясно от последното издание на „Бежовата книга“ на Федералния резерв на САЩ (Фед), пише CNBC.

Активността се ускорява със „слабо“ до „умерено“ темпо през последните няколко месеца, пише в доклада на централната банка. Публикацията идва на фона на трудностите, които изпитва икономиката на САЩ, за да си стъпи на краката, както и на фона на подготовката на Фед за вдигане на лихвите.

Централните банкери ще следят данните за пазара на труда, които ще бъдат публикувани в петък, за да разберат повече за нивото на заетостта и новосъздадените работни места в секторите извън селското стопанство. Безработицата намаля до 5,4%, но инфлацията остава доста ниска.

„Заетостта се покачва минимално през отчетния период, като някъде се съобщава за съкращения“, гласи докладът на Фед. „Работните заплати растат минимално. Цените са стабилни или тръгват нагоре, въпреки че производителите в някои райони посочват, че цените на крайната продукция са по-ниски“.

На пазара на труда от началото на годината работните заплати се повишават с по-бавно темпо спрямо същия период на миналата година, но като цяло Фед регистрира подобряващи се условия. Всъщност, 8 от 12-те региона изпитват недостиг на работна ръка въпреки лекия ръст на заплатите.

Разбивка по сектори показва, че работодателите са освободили свои служители в компаниите, добиващи въглища и газ, а са наемали в промишлеността. Бостън, Ню Йорк, Филаделфия, Кливланд, Ричмънд, Атланта, Чикаго и Канзас Сити отчитат недостиг на кадри.

Въпреки че ефектът от по-ниските цени на горивата е разнопосочен, потреблението все пак расте в повечето региони на Фед, обхванати в „Бежовата книга“. Цените на търговските и жилищните имоти вървят нагоре, като и търсенето на кредити се повишава.

Производствената активност отчита известни слабости, въпреки че като цяло е без промяна или се увеличава леко в по-голямата част от 12-те региона на Фед. Например, в Канзас Сити активността спада рязко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 4
0pk
преди 8 години
Викайте украинци, те с радост ще помогнат на САЩ с работна ръка. Може да вземете и малко от бежанците дето заляха Европа след непрестанните военни действия на САЩ в близкия изток. Все евтина работна ръка. Какво чакате, че не ги наемате, а се оплаквате от недостиг? А сетих се, имате много безработни ***. Ама те не могат да бачкат? Ама образовайте ги, интегрирайте ги, то само с говорене не става. Е вземете пример от нас, ний се справяме чудесно, всичкото ром сме интегрирали. Вашта маа ненаьедна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още