IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще покачва постепенно международните си резерви до 500 млрд. долара

Резервите покриват повече от тримесечния внос, краткосрочния дълг и 20% от парите в обращение, заяви гуверньорът на централната банка

12:03 | 04.06.15 г. 12
Русия ще покачва постепенно международните си резерви до 500 млрд. долара

Международните резерви в съответствие с международните стандарти на Русия са достатъчни, заяви по време на Международния банков конгрес в Москва гуверньорът на Руската централна банка Елвира Набиулина, цитирана от "Росбалт".

"Според всички международни стандарти ние имаме достатъчно резерви. Нашите резерви покриват повече от тримесечния внос, краткосрочния дълг и 20% от парите в обращение", каза ръководителят на централната банка.

Набиулина подчерта, че регулаторът си поставя задачата да покачи за няколко години международните резерви на страната до 500 млрд. долара.

"Една от задачите в близкото бъдеще – да се ​​повишат (международните резерви – бел. ред.) в продължение на няколко години. В оптималния случай резервите трябва да са достатъчни за покриване на значителни капиталови потоци в продължение на 2-3 години. Ето защо ние оценяваме като добро ниво резерви в размер на до 500 млрд. долара. Това е нивото, с което бяхме свикнали. Ние вярваме, че натрупването на резерви трябва да става постепенно, за да бъде в съответствие с основната цел – намаляване на инфлацията до 4% в средносрочен план", каза още гуверньорът на Руската централна банка.

През 2014 г. банката изхарчи десетки милиарди долари в подкрепа на потъващата рубла, което изпрати международните резерви на страната до около 385 млрд. долара през първото тримесечие на 2015 г. от над 500 млрд. долара година по-рано. За последно централната банка се намеси на валутния пазар през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 1
0pk
преди 8 години
Според тоя брояч е 362, но то постоянно се мени, щото се преизчислява в доларов еквивалент.http://zenrus.ru/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
pecan
преди 8 години
http://ru.investing.com/economic-calendar/russian-central-bank-reserves-(usd)-969мисля че валутния резерв е 356 млрд ,а не 385 млрд usd
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 1
dr.5rov
преди 8 години
Като се говори за резерви, числото е изразено в $, но структурата на тези резеви може изобщо да не само в $. Златотпо също е част от международните резерви. Евро, лири и йени също са част от резервите. Скоро и юани може би.На самите САЩ 86% от резервите са златото, а останалите резерви са в евро, йени и лири и няма нито един $ в международните си резерви (!!!) щото той доларът е националната и валута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 13
bgMan
преди 8 години
Що долари? Те нали са шума и нищо не струват, както твърдят активните руски ***.Как не могат да се сетят да го зарежат тоя "изгнил" доларов капитализъм и да обърнат целия си национален резерв в юани и венецуелски боливари. Може и в кубинско песо. Там е бъдещето на световния интернационал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 6
Internet
преди 8 години
Железен кон и *** -един и същи *** надничарАма таки си приличате стилистично, че изкарвате едни и същи стинкиТролове-надничари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 12
Internet
преди 8 години
Абе, ***! Пак ли дращиш небивалици?- Руската централна банка вече месеци купува по 150-220 млн долара на свободния пазар всеки ден. Бенчмаркът е 53-55 рубли за долар.- Преди това курсът долар -рубла бе около 49-50 - Руският бюджет тази година е разчетен при 40 долара за барел. Смехурко.- Каква рентабилност на шистовия петрол те гони, бе? Ти дори не четеш инвестора, какъв е броят на затворените платформи в САЩ - над 2/3.- Последно, гледа ли днес PMI на HSBC?Виж го, смехурко. ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 10
Ironhorse
преди 8 години
В съседната статия пък Минфин на русия обсъжда пласиране на дълг в юани.Да вземат да се разберат с Нибулина, защото рисковете за русия са огромни от излагане на кредитни позиции към две свръх държави.Сега имат огромни дългове в долари и е логично Нибулина да се опитва да трупа резерв в долари, обаче с екзотиката юан, Китай ще си върне Сибир много бързо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 12
Ironhorse
преди 8 години
Малко ме съмнява ...1. Само поради започнатата офанзива на Русия в Донбас и рублата пак се устреми към космоса. Снощи от 54 за $1 днес е 55 за $1.2. Освен това цената на петрола се уравновеси на $60, което отново доведе до добра рентабилност шистовите находища.3. ОПЕК ни най-малко иска и да чуе за намаляване на добиви4. Всички знаем, че бюджета на русия е разсчетен около $85 за барел, а сега е $60., Т.е. имат $25 дефицит на всеки барел.Нибулина за да трупа долари, трябва някой да й ги даде, ама като гледам какви са дефицитите, откъде ще ги вземе не ми е ясно, нито пък на нея.5. Колкото повече се усложнява ситуацията в Донбас, толкова повече пари налива русия в тази черна дупка. А черната дупка Крим е друга бира. А, черната дупка Чечения (20 милиарда долара годишно) е пък съвсем отдделна тема.руският бюджет има доста черни дупки.6. Нибулина удобно пропуска, че само тази година руските държавни нефтени и газови монополи имат да връщат 86 милиарда долара кредити. От къде ще са ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
data
преди 8 години
Щото вече сме ги изградили :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 16
redcretin
преди 8 години
Ще го изгладуват. Както изгладуваха ВСВ, той *** затова го избива все на лафове от сталинизма :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още