IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

41% от БВП на България се формира от отрасли, активно ползващи патенти

През 2014 година са издадени 101 осъдителни присъди за нарушаване на интелектуална собственост

12:02 | 04.06.15 г.
41% от БВП на България се формира от отрасли, активно ползващи патенти

41% от брутният вътрешен продукт (БВП) на България се формира от отрасли, които активно ползват права върху интелектуалната собственост, съобщи зам.-министърът на икономиката Любен Петров по време на работен семинар „Изграждане на респект към интелектуалната собственост“.

Данните са от проучване на Европейското патентно ведомство, допълват от пресцентъра на икономическото министерство. Според резултатите от него 24% от работните места у нас се създават в тези отрасли.

Според информацията на българското Патентно ведомство у нас през 2014 година е имало 101 осъдителни присъди за престъпления против интелектуалната собственост. По границата на страната са задържани 635,8 хил. фалшиви стоки – облекла, машини и инструменти, козметика и модни аксесоари. Най-често задържаните стоки са имитации на марки като Nikeq Adidas, Armani, Zara, Tommy Hilfiger и други.

„Нарушенията на интелектуалната собственост не са лесни за откриване и представляват „подвижна мишена“, посочи по време на форума зам.-министър Петров. За него от съществено значение е въвеждането на прецизни системи за откриване на нарушенията и бързото прилагане на превантивни мерки. 

Петров отбеляза още и добре развитата структура на правоприлагащите органи, отговарящи за защита на права върху интелектуалната собственост у нас.

През миналата година Патентното ведомство е извършило 199 проверки за установяване на нарушения и са издадени 215 наказателни постановления, с които се налагат санкции на нарушителите и се изземват и унищожават стоките, предмет на нарушението. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
zaw12929
преди 8 години
България е патентно неграмотна държава- няма обучение на патентни експерти - това е наследството ни от соц времето, когато не признавахме патентите и за изобретенията издавахме "авторски свидетелства" . Това запуши напълно творчеството... накрая събори самия социализъм. Сега я караме по социалистически- чакаме за изобретението да ни платят и... някой да го внедри и резултатът е налице- преди закрихме социалистическата държава, сега ще останем без държава... няма развитие без внядряване на новости...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още