IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антикорупционната агенция в Румъния погна и Виктор Понта

Румънският премиер е разследван за различни престъпления, включително фалшификации, пране на пари, конфликт на интереси и укриване на данъци

14:39 | 05.06.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на Румъния Виктор Понта. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Премиерът на Румъния Виктор Понта. Снимка: архив, Ройтерс

Агенцията за борба с корупцията в Румъния обяви, че е започнала наказателно производство срещу премиера Виктор Понта, предава Ройтерс.

Понта е заподозрян в различни престъпления, включително фалшификации, пране на пари, конфликт на интереси и укриване на данъци.

Румънската антикорупционна служба осъществи серия от арести на висши държавни чиновници през последните месеци, припомня информационната агенция.

Понта е бивш прокурор и встъпи в длъжност като премиер през 2012 г., пише още агенцията. Той започна да се подготвя за изборите през 2016 г. и в момента правителството му се опитва да прокара серия от спорни намаления на данъците през парламента.

Премиерът на северната ни съседка оцеля на поста си след няколко скандала. На президентските избори през ноември миналата година обаче претърпя поражение.

Обявяването на разследването дойде изненадващо и малко преди опозицията да предложи вот на недоверие.

Разследването срещу Виктор Понта се отнася основно до времето, в което той е практикувал като адвокат. Прокуратурата го обвинява в заговорничество с Дан Сова, бивш министър на транспорта, който също беше обект на проверки.

Друго разследване обаче проверява Понта по подозрения за конфликт на интереси за времето му на премиерския пост.

Пред репортери румънският премиер коментира на излизане от централата на Агенцията за борба с корупцията в Букурещ, че е “нормален човек”. На въпрос дали ще подаде оставка той отговори, че “в Агенцията не се прави политика” и отказа повече коментари.

Местни медии в румънската столица показаха служебния автомобил на Виктор Понта да се движи с превишена скорост към президентския дворец, след като разследването беше обявено.

Министърът на финансите в правителството на Виктор Понта подаде оставка през март, след като антикорупционното звено започна разследване и срещу него, тъста му и други висши законодатели, припомня Ройтерс. Бившият премиер Адриан Нъстасе, който е и наставник на Понта, също прекара известно време в затвора заради корупция.

Междувременно румънският президент Клаус Йоханис призова Виктор Понта да подаде оставка заради обвиненията. Според него разследването поставя страната в “невъзможна ситуация”.

Понта обаче настоява, че няма да подаде оставка и само парламентът може да вземе решение дали той да се оттегли от поста си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 2
melon
преди 8 години
Поклон на румънците! Е това е народ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
rew
преди 8 години
Румънците как така смеят да разследват премиера си? Има нещо гнило, в смисъл нещо не е наред когато човек може да разследва началника си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 14
fall
преди 8 години
Съседите ни не проявяват никакво уважение към управниците си, т.е. нямат никаква благодарност. МОже да е допускал грешки г-н Понта, но кой ли човек не го прави? По-редно май беше да се оставят грешките в миналото и да гледат напред, стига с този реваншизъм, то и у нас все на реваншизъм го играем и все миналото гледаме. А трябва да се забрави миналото и да се гледа смело напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още