IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AlixPartners ще проследява и връща активи на КТБ

ФГВБ предлага на синдиците на банката да сключат договор с компанията, която има опит в разследване на банкови фалити

17:33 | 05.06.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
AlixPartners ще проследява и връща активи на КТБ

Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) избра AlixPartners Services UK LLP за компанията, която ще проследява и връща активи на Корпоративна търговска банка (КТБ).

Управителният съвет на ФГВБ предлага на синдиците на банката да сключат договор с компанията, която притежава необходимия международен опит в разследване на банкови фалити, информират от Фонда.

Предложението се прави по силата на чл. 31, ал. 1, т. 17 от Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН), която позволява наемането на подобна компания. Точката бе приета извънредно от народните представители, които се обединиха около идеята именно международна фирма с опит да се наеме, за да проследи активите на изпадналия в несъстоятелност трезор.

„Съгласно закона, с договора, на AlixPartners Services UK LLP ще се възложи да извърши действия по проследяване и да препоръча на синдика на КТБ АД действия за запазване и връщане в имуществото на банката на активи, с които банката се е разпоредила в нарушение на закона, на добрите банкови практики и/или когато даденото значително надвишава полученото, както и в случаите на отпуснати кредити при недостатъчно или липсващо обезпечение или на свързани лица, когато тези сделки или трансакции са довели до влошаване на нейното финансово състояние“, гласи прессъобщението на ФГВБ, което на практика цитира допустимите действия по чл. 31, ал. 1, т. 17 от ЗБН.

Коя е избраната компания?

AlixPartners е водеща глобална мултидисциплинарна консултантска компания. В своята практика на финансово консултантски услуги AlixPartners има водещ световен опит в проследяване, разследване и възстановяване на активи, както и в подпомагане на съдебни действия, и е постигнала важни успехи във възстановяването на активи в множество и сложни юрисдикции, поясняват ФГВБ.

Екипът на компанията е извършвал разследвания в над 40 държави, покриващи всички региони на света, с помощта на водещи криминалистични средства, е-откриване, дейта майнинг и технологии за анализи.

AlixPartners има особено силен опит в ангажименти, свързани с банки и други финансови институции, включително с обвинения за измами, допълват от там относно мотивите за избора.

По думите на председателя на УС на ФГБВ Радослав Миленков фирмата трябваше да бъде избрана до края на май, но от институцията уточниха миналата седмица, че процедурата се забавя с оглед постигането на най-добра оферта.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Що така пропусна мафиотския октопод на ДПС и пешката Пеевски?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
sa60o0
преди 8 години
Ох стига вече с тези глупости, всички отлично знаем къде са парите от КТБ, ама се правим на ощипани.Виваком, Булгартабак, Волейбола, Ботев Плд, България без Цензура ( Бареков ), ТВ7 и т.н. Нека проверките почнат от там, какво се чудят и се правят на интерестни всички !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
aldy
преди 8 години
Продължавам да твърда, че ни ментят в очите. Неслучайно Европейската Комисия даде препоръка за извършването на ОДИТ на дейността на КТБ от международна одиторска компания, този път без филиал в България. Този одит може да се приложи към годишния счетоводен отчет на КТБ за 2014г., който понастоящем липсва и като така, е нелегитимен. ОДИТЪТ ще трябва да се ПУБЛИКУВА. А "консултациите" на Филанкишията ще си останат дълбока тайна и това е ЕДИН ОТ НОМЕРАТА на Бандата. Перфектно решение като за пред простаци.И пак НЯКОЙ СИ ще засекрети данните и ще вади извадки за тормоза на този или онзи. От Мутри друго нещо не се очаква. Особено когато голямата беля е свършена точно от тях...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
крас
преди 8 години
ТОВА, че избраха тази компания означава, че е време да се ОПТИМИЗИРА финансовото разузнаване и контролните органи в БНБ, които получават пари незнайно за какво! СРЕДСТВАТА, КОИТО ЩЕ СЕ ПЛАЩАТ НА РАЗСЛЕДВАЩАТА АНГЛИЙСКА КОМПАНИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗВАДЯТ ТОЧНО ОТ ТЕЗИ СТРУКТУРИ НА ТОВА КОЕТО НАРИЧАМЕ ДЪРЖАВА. Стига с тези ХРАНИЛКИ на бездарници и назначени на партиен принцип държавни хрантутници чиито задължения се изпълняват от наети чужди фирми като AlixPartners Services UK LLP или Краун Ейджънс.КАКВИ ГИ СВЪРШИ Краун Ейджънс ТАКИВА ЩЕ ГИ СВЪРШИ И AlixPartners Services UK LLP.Нищо друго освен замитане на следите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още