IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реформаторите предлагат задължителна регистрация по ДДС при по-голям оборот

От Блока настояват лимитът да е 200 хил. лева, а не както досега – 50 хил. лева

12:25 | 10.06.15 г. 8
Реформаторите предлагат задължителна регистрация по ДДС при по-голям оборот

Задължителната регистрация по ДДС да става при достигнат оборот от 200 хил. лева, а не както досега – 50 хил. лева, предлагат от Реформаторския блок. Искането е записано в проект за промяна за Закона за данък върху добавената стойност, внесен в деловодството на Народното събрание.

Целта на промяната е облекчение за микро- и малките предприятия, които са понесли основния удар от икономическата криза, се казва в мотивите на депутатите.

Регистрацията по ДДС изисква повишаването на счетоводната отчетност – ежемесечни справки-декларации и дневници за покупките и продажбите по ДДС. Според Реформаторския блок при това положение много от търговци укриват част от приходите, за да избегнат задължителната регистрация.

Така промяната ще доведе не само до облекчаване на бюрокрацията за дребния бизнес, но и ще изсветли икономиката и реално ще доведе до повече постъпления от ДДС в бюджета. Ще бъде облекчена и работата на данъчната администрация, допълват още от Блока.

Депутатите са категорични, че с предложението си няма да засегнат интересите на компаниите, които искат да имат регистрация по ДДС дори и с оборот от под 200 хил. лева, защото законодателството в страната предвижда и доброволна регистрация.

Освен по отношение на оборота в предложението за промяна е вписано още и съкращаване на срока за произнасяне по заявление за регистрация по ДДС от 7 дни на 3 дни. Така общият срок за подаване на заявление за регистрация до произнасяне на Националната агенция за приходите (НАП) ще бъде 10 дни, а не както досега – 14 дни.

Икономическият министър Божидар Лукарски още през февруари заговори, че обмисля увеличаване на прага за регистрацията по ДДС. Според него обаче сумата от 100 хил. евро, каквато е в ЕС, е висока за българските стандарти и се обмисля какъв точно да бъде размерът на прага.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 2
Спящият бик
преди 8 години
Вече имах възможност да изразя мнението си по този въпрос, просто ще го припомня:Не знам откъде този министър вади извода, че при повишаване на прага за задължителна регистрация по ДДС щяла да се намали сивата икономика?! Напротив! Всеки път, когато тези нерегистрирани по ДДС търговци купуват нещо, ще питат: "Не може ли без ДДС и без фактура?". И по-големите им доставчици, за които се предполага, че ще са регистрирани по ДДС, ще им продават без фактура, за да не ги загубят като клиенти. Това, г-н министър, е повече сива икономика, а не по-малко!Решението е точно противоположното - всички по ДДС! Но тогава ще спре лапачката на държавата от всички, които нямат право да си го възстановят. Ще се увеличи и работата на чиновниците, събиращи данъка... Въобще, под формата на идеи за реформи в последно време ни се предлагат само зле прикрити опити за закърпване на фиска, които обаче не са за доброто на бизнеса и хората, а само на администрацията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
смисъла на прогресивното облагане е фирмите да реинвестират в например енерг.ефективност или разширение на производството и т.н. при банките трябва специално законодателство но БАЗЕЛ-33 тоест 33% собствен капитал ще свърши работа защото си раздават милиони и се подиграват - http://***.banker.bg/?Channel=3&Category=77&Article=502043 ,а колкото до данък в/ъ лихвите е нормално както аз плащам данък върху наема за апартаментите ми - това са доходи а доходите се облагат и моето мнение е ,че трябва прогресивно но отрицателните лихви засега вършат работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
mick
преди 8 години
ДДС е най-несправедливия данък. Освен, че се краде с него, освен, че не се плаща.. ами и товари несправедливо хората които потребяват, пречейки им да станат богати. За разлика от вече богатите - те реално почти не плащат ддс, щото всичко им минава през фирми, а и ако човек има 1 милиард.. надали харчи процентно толкова колкото един човек с малко собственост.http://mickideas.blogspot.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
Гари
преди 8 години
Предложението е много смислено и в полза на дребния бизнес, но фактът, че го внасят само реформаторите показва, че сигурно няма да мине. Лукарски явно не е успял да го прокара през Министерски съвет и ГЕРБ са против, защото ще паднат приходите в бюджета. Вероятно просто ще бавят разглеждането без никой да се обявява открито против, докато проекта се забрави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
A ще мога ли да се деРегистрирам. Че аз услуги върша и не добавям а само създавам стойност та съм само на внасяне и ще се зарадвам като *** на баница. Да не говорим па колко плащам за счетоводство с тва ДДС. Ако съм без, ще е на половина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
Има логика Но както на лошите кучета се слага наморник така на лошите хора трябва строги закони - криминализиране на неиздаването на кас.бележка както укриване на осигуровките ,и в 8 клас финан.грамотност и за основните права и задължения на гражданина Трябва да се знае как се ограби и граби България 5 000 000 000 лв. е сенчеста икономика - се ощетява бюджета ГОДИШНО5 000 000 000 лв. са кражби през разходите на бюджета пак ГОДИШНО7 000 000 000 лв. плоският данък ощетява бюджета ГОДИШНО - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/08/02/kak-se-ograbi-bylgariia.1135939 Плоският данък ограбва България защото големите данъкоплатци са чужди фирми и печалбата се изнася и Бойко Борисов го проумя ,че са източени 27 милиарда - http://***.blitz.bg/news/article/314769 Описал съм всичко в коментар 1 и 8 тук - http://darikfinance.bg/***/112887?&order=asc#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Rumen_
преди 8 години
Подкрепям. Най-логично е в целия ЕС прагът за регистрация по ДДС да е един и същ. 100к EUR ми звучи логично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още