IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реформаторският блок предлага още едно облекчение за дребния бизнес

С промени в Закона за счетоводството се предвижда да отпадне задължителният финансов одит на малките и микропредприятията

17:35 | 11.06.15 г. 1
Реформаторският блок предлага още едно облекчение за дребния бизнес

Група депутати от Реформаторския блок предлага да отпадне задължителния финансов одит на малките и микропредприятията.

Предложението за поправки в Закона за счетоводството е внесено за обсъждане от Народното събрание.

Вносителите посочват в мотивите към проектозакона, че дребният бизнес е предимно семеен, фирмите не са листнати на борсата и не се предлагат под никаква форма на капиталовия пазар, поради което одитирането им е ненужно. Същевременно задължението за финансов одит е сериозен разход за предприятията и често те декларират по-ниски обороти и активи, за да минат под изискуемия праг за задължителната проверка от одитор.

Депутатите очакват, че ако предложението се приеме от Народното събрание, то ще има положителен ефект за „изсветляването“ на една част от „сивата икономика“.

В момента на годишен финансов одит не подлежат отчетите на едноличните търговци с нетни приходи от продажби за текущата година в размер на 100 хил. лева. Малките еднолични фирми с нетни приходи от продажби до 50 хил. лева годишно могат и да се отчитат чрез воденето на специални книги.

Реформаторите предлагат тези прагове да се увеличат двойно – да отпадне изискването за задължителен одит на малките предприятия с нетни приходи от продажби от 200 хил. лева годишно, а само счетоводни книги да могат да водят фирмите с нетни приходи от продажби до 100 хил. лева годишно.

Съгласно Закона за малките и средни предприятия малки предприятия са тези със средносписъчен брой на персонала под 50 души и годишен оборот и/или стойност на активите до 19,5 млн. лева. Микропредприятията са с персонал до 10 души и оборот и/или стойност на активите до 3,9 млн. лева.

Припомняме, че тази седмица Реформаторите предложиха да се завиши 4 пъти прагът за задължителна регистрация по ДДС – от 50 хил. лева на 200 хил. лева, отново в помощ на дребния бизнес. Преди няколко месеца икономическият министър Божидар Лукарски също съобщи, че в ресорното му ведомство се мисли за увеличаването на този праг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 8 години
Я пак - кой полежи и кой не в момента на задължителен финансов одит?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още