IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Единични сделки вдигнаха оборота на борсата

Индикациите за отписване на някои публични компании е една от причините за слабия апетит за риск, смята Красимира Паунина от Селект Асет Мениджмънт

18:17 | 11.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Единични сделки вдигнаха оборота на борсата

Водещите индекси на БФБ приключиха търговията в четвъртък в различни посоки.

Индексът на сините чипове SOFIX се покачи с 0,14% до 491,56 пункта. BGTR30 спечели 0,16% до 387,19 пункта. Широкият BGBX40 днес е надолу с 0,29% до 98,04 пункта. Секторният бенчмарк BGREIT се смъкна с едва 0,08% до 94,06 пункта.

След вчерашната енергична борсова сесия в основна степен поради инициативата „Ден за акции“ на БФБ-София, позволяваща сключването на сделки от физически лица без такси и комисиони, днес наблюдавахме отново инвеститорска активност на сравнително по-ниски нива. По-високият изтъргуван обем през деня се дължеше на няколко големи единични сделки“, коментира за Investor.bg портфолио мениджърът в Селект Асет Мениджмънт ЕАД Красимира Паунина*.

В четвъртък търговията на пазара на акции на БФБ възлезе на 2,611 млн. лв. Големият изтъргуван обем отново се дължеше на Адванс Терафонд АДСИЦ (-0,4%) с реализиран оборот от 1,873 млн. лв. днес. Следват Етропал АД (0,6%) с 501,6 хил. лв. и Супер Боровец Пропърти Фонд АДСИЦ (0,7%) с 60,4 хил. лв.

На регулиран пазар се сключиха 161 сделки с 46 емисии акции. Днес най-много сделки бяха осъществени с акции на Адванс Терафонд АДСИЦ, Зърнени Храни България АД и Софарма АД – 28, 21 и 11, съответно.

„Периодът е наситен с корпоративни събития, но въпреки това не очаквам значителна промяна в ликвидността на пазара до края на месеца“, добави анализаторът. „Евентуални резки изменения бихме могли да наблюдаваме единствено при изненадващи решения на някое общо събрание на акционерите или други специфични новини за дадена компания.“

Според Паунина една от причините за слабия апетит за риск сред инвеститорите към момента е свързана с индикациите за евентуално отписване на няколко публични компании.

„Този избор носи негативен сигнал за инвеститорите, защото показва дефицита на доверие на мажоритарните собственици към българския капиталов пазар и ползите от него за развитието на техния бизнес. Новите първични публични предлагания на БФБ са по-скоро изключения и ограничаването на инвеститорския избор е от съществено значение за настроението на участниците. Също така, въпреки че не се наблюдава особен политически риск в страната ни, правителството все още не демонстрира значителна активност по отношение на развитието и популяризирането на пазара ни, което по принцип е приоритет за управляващите във всяка развита икономика“, коментира още портфолио мениджърът в Селект Асет Мениджмънт.

По нейни думи въпреки тези обстоятелства водещите индекси на БФБ са достигнали ключови нива и в съчетание с предстоящото представяне на финансовите резултати на дружествата към първата половина на 2015 г. в средносрочен план може да станем свидетели на по-сериозни движения по много позиции и на евентуална промяна на негативната тенденция на пазара от началото на годината.

Заради оптимизация на дейността печалбата на София Комерс - Заложни къщи расте със 122% през първото тримесечие. Това коментира в интервю за Investor.bg директорът на дружеството Ирена Вачева. Днес бяха сключени две сделки с акции на компанията, като цената им остана 7 лв. за брой.

Сред компаниите с оборот над 5 хил. лв. с най-много поскъпнаха акциите на Софарма АД – с 2% до 3,19 лв.

С най-много поевтиняха тези на Зърнени Храни България – със 7,7% до 0,36 лв., Холдинг Нов Век АД – с 1,8% до 10,7 лв. за брой, и Химимпорт АД – с 1,2% до 1,6 лв.

Считано от 12 юни БФБ-София спира търговията с книжа на Актив Пропъртис АДСИЦ заради решението на дружеството да извърши обратен сплит на акциите си. Съобщението на пазарния оператор гласи, че „търговията ще бъде възстановена след постъпване на уведомление за вписване на промяната в номиналната стойност и броя на емитираните акции“.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още