IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Борисов: България може да разпределя азерски газ към Европа

В Баку българският премиер и президентът на Азербайджан са обсъдили възможностите за пренос и доставка на синьо гориво

11:25 | 12.06.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: МС</em></p>

Снимка: МС

Възможностите за пренос и доставка на природен газ от Азербайджан до България обсъдиха в Баку премиерът Бойко Борисов и президентът на Азербайджан Илхам Алиев. Според българския премиер страната може да стане разпределителен център за азерския газ.

От българска страна се полагат всички необходими усилия, за да може чрез изграждането на интерконекторната връзка между Гърция и България до страната ни да се доставя азерски газ, заяви по време на срещата в президентския дворец в столицата Баку премиерът Борисов, цитиран от пресслужбата на МС.

„Българското правителство е предприело абсолютно всички мерки за бързото реализиране на газовата връзка с Гърция и ще гарантира качественото изпълнение на проекта. Интерконекторът ще бъде с приблизителен капацитет от около 25-30 млрд. куб. м и това ще позволи България да се превърне в разпределителен център, от който азерски газ ще може да достига и до останалите страни от Европа. Имайки предвид капацитета на връзката с Гърция и проектираните връзки с газопреносните системи на Румъния и Сърбия, възможностите на България за газово разпределение към цяла Европа се увеличават значително и затова Азербайджан може да планира реализирането на много по-големи от количества газ за България и Европа“, подчертал е Борисов пред Алиев.

По време на срещата премиерът и президентът обсъдиха двустранните отношения между двете страни. Министър-председателят Бойко Борисов благодари на Алиев, че вече е факт  дарението, което България получи от Азербайджан за реставрация на крепостта „Трапезица” във Велико Търново.

Азербайджанската фондация за историческо и културно наследство „Гейдар Алиев” предостави 1,2 млн. евро, с които ще бъде реставрирана западната част на хълма, в това число три църкви, алеята в цялата крепост, ще се обзаведе и музеят на хълма, където ще бъдат експонирани всички находки. Ще се възстанови и инфраструктурата към туристическия обект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
"Интерконекторът ще бъде с приблизителен капацитет от около 25-30 млрд. куб. м и това ще позволи България да се превърне в разпределителен център, от който азерски газ ще може да достига и до останалите страни от Европа."Абе, тоя има ли изобщо нещо в главата? И има ли изобщо идея какъв е капацитетът на Азербайджан като износител на газ, както и какъв е капацитетът на инфраструктурата, която ще докарва азерски газ до Гърция?Я по-добре да отскочи пак до Грузия - от там изтлежда по-реалистично да докара 30 млрд. м3 газ до любимия си ХЪБ в България... хахаха!А колкото до газовата връзка с Гърция, за нея трябват две страни, а на едната нещо хич не й е зор... хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още