IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интерпол отказа финансиране от FIFA

Световната футболна организация предоставяше средства по проект за борба с корупцията в спорта

14:32 | 12.06.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Международната полицейска организация Интерпол заяви, че няма да приема финансиране от FIFA докато тече разследването срещу ръководния орган на световния футбол, съобщава Bloomberg.

FIFA се съгласи да предостави 20 млн. евро на Интерпол за период от над 10 години като част от проект от май 2011 г., с който да се сложи край на корупцията в спорта. Генералният секретар на полицейската организация Юрген Щок, заяви, че групата му ще замрази финансирането от FIFA, която от своя страна коментира, че е „разочарована“ от решението.

В светлината на настоящата обстановка около FIFA реших да прекратя споразумението, въпреки че Интерпол продължава да бъде ангажиран с развитието на програмата Integrity in Sport”, заяви Сток. „Всички външни партньори, независимо дали са публични или частни, трябва да споделят основните ценности и принципи на организацията, както и на останалите правоприлагащи организации“.

Американските и швейцарски власти започнаха разследвания срещу базирания в Цюрих ръководен орган, обвинявайки някои високопоставени лица в подкупи, рекети и пране на пари, както и в предоставянето на домакинството на Световните първенства по футбол през 2018 и 2022 г. съответно на Русия и Катар.

Тази успешна програма не е свързана с настоящите проблеми във FIFA и вярваме, че това едностранно взето решение ще се отрази негативно върху борбата с престъпната дейност, цел, която не е от полза за нито един поддръжник на спорта“, каза днес FIFA в свое изявление. „FIFA остава отдадена на това важно и успешно сътрудничество и ще работи за възстановяването му при първа възможност. В момента се опитваме да се свържем с Интерпол, за да продължим обсъждането на въпроса“.

Интерпол подпомага издирването на някои от високопоставените лица, търсени по обвинения в рекет, конспирация и корупция.

Още по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още