IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Капацитетът на България за приемане на бежанци е почти запълнен

Броят на имигрантите към страната тази година е много по-голям в сравнение с миналата

13:27 | 14.06.15 г. 1
Капацитетът на България за приемане на бежанци е почти запълнен

България може да приеме тази година не повече от 11 хил. бежанци. Този капацитет вече е почти запълнен, каза в предаването "Неделя 150" по БНР председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков.

Той обясни, че броят на имигрантите към нашата страна тази година е много по-голям в сравнение с миналата и правителството трябва да се пребори за увеличаване на квотата на бежанците, които трябва да бъдат преразпределени към други европейски държави.

„Към момента, в сравнение с миналата година за първите пет месеца, потокът ни е увеличен двойно. В момента имаме 5 720 молби за закрила, а капацитетът за настаняване в агенцията е 5 300 души. В момента са настанени към 3 800 души. Имаме места за настаняване за още около 1 200 души и възможности за разширяване на капацитета с още около 1000 места. До края на октомври, може би, потокът ще бъде увеличен с около 20%”, каза Казаков.

През май Европейската комисия предложи въвеждането на квота от 20 хил. места в ЕС за разселването на бежанци. По-късно тя представи нови предложения, чиято основна идея е да бъдат разселени 60 хиляди имигранти в ЕС в следващите две години. От България се очаква да приеме 788 имигранти.

България обаче ще настоява квотите да са съобразени с възможностите и географското положение на страните и да са в значително по-малки размери за страни като България, които са външна граница на ЕС и са подложени на силен натиск. Позицията на страната ще бъде официално представена за заседанието на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" на 15-16 юни в Люксембург.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още