IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай подготвя мащабни инфраструктурни инвестиции в ЕС

Очаква се споразумението да бъде финализирано на през септември

13:27 | 15.06.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай подготвя мащабни инфраструктурни инвестиции в ЕС

Китай ще обяви на 29 юни мащабен план за инвестиране на милиарди долари в нови европейски инфраструктурни проекти, съобщи Ройтерс. Това е най-новият ход на т.нар. "чекова дипломация", с която Поднебесната империя цели да получи по-голямо влияние по света.

Въпреки че точната сума не е уточнена все още, предложението е още една стъпка към изграждане на глобалното икономическо лидерство на Китай, което цели да отслаби позицията на САЩ. Освен това част от по-големите европейски държави решиха да се присъединят към Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (AIIB).

Новата идея за инвестиции корелира с плановете на Китай да прилага инициативата за изграждане на големи енергийни и комуникационни възли в Централна, Източна и Южна Азия чак до Гърция.

"Китай обяви плановете си да инвестира голяма сума в стратегически фонд за съфинансиране на проекти в ЕС", се посочва в окончателния проект. Според документа споразумението ще бъде финализирано на следващото заседание на работните групи на двете страни през септември.

Европейски и китайски длъжностни лица заявиха пред Ройтерс, че китайските банки са съсредоточени главно върху телекомуникациите и технологичните проекти.

По-рано китайският премиер Ли Къцян, който ще посети Брюксел за среща на върха лидерите на ЕС постигна споразумение за създаването на фонд с капитал от 315 млн. евро. По думите му сделката "създава възможности за инвестиции в ЕС, по-специално в областта на инфраструктурата и иновациите".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Ти май не си чувал за китайските "триади" и тяхната дейност и влияние в Китай и по света! ? :))) Има време ще станат и тук популярни. Западна Европа определено ги познава вече! А ако искаме да изнасяме масирано за Китай както сме правили за Русия навремето то ДПС ще ни е нужно за да води за ръчичка правителствата ни на килимчето пред султана за да му целуват на колене пръстена ! :))) Май не си чувал за Кървавите Заговезни!? Министрите на Александър Малинов чрез ген Ратко Димитриев окървавяват ръцете си с БГ кръв само за да не се разсърди султана! Провидението обаче застига палачите на собствения си народ, защото по заведените дела всички са оправдани. Радко Димитриев е екзекутиран в Русия през 1918 г. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
Ти май не си чувал за китайските "триади" и тяхната дейност и влияние в Китай и по света! ? :))) Има време ще станат и тук популярни. Западна Европа определено ги познава вече! А ако искаме да изнасяме масирано за Китай както сме правили за Русия навремето то ДПС ще ни е нужно за да води за ръчичка правителствата ни на килимчето пред султана за да му целуват на колене пръстена ! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
nobel
преди 8 години
Значи може и без танкове?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 12
bgMan
преди 8 години
Чудесно.По-добре китайците, отколкото руснаците. Азиатците поне могат да правят легален и законен бизнес и нямат имперски амбиции свързани с територията на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
lyusien
преди 8 години
Tova go slushame veche mnogo godini no resultatite ne sa osobenno vpechatlavashti Tova koeto iskat kitaizite kolkoto se moge po veche kitaiski stoki da badat prodadeni na evropeiskia pasar Kakvo sa 315 miliona investizii sa edi 16 trilionen pasar sas 600 miliona konsumator NISHTO Taka che ne badete prekaleni optimisty
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още