IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адемов: Лидерска среща с премиера трябва да реши пенсионната реформа

Постигнатото експертно съгласие не е достатъчно, нужно е и политическо, заяви председателят на социалната комисия в НС

09:09 | 16.06.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Адемов: Лидерска среща с премиера трябва да реши пенсионната реформа

Лидерска среща между ръководителите на парламентарните партии начело с премиера трябва да се състои, за да се постигне политическо съгласие по предлаганата пенсионна реформа. Това заяви в ефира на телевизия Bulgaria On Air председателят на социалната комисия в НС Хасан Адемов.

По думите му такава среща е необходима за промените в пенсионната система, тъй като това е въпрос от национално значение и освен експертно трябва да има и политическо и обществено съгласие. Адемов предупреди, че без обществено съгласие по темата трудно може да има устойчивост на предлагания модел, който лесно би могъл да се промени при следващо управление.

Адемов посочи, че социалният министър Ивайло Калфин може да инициира среща с премиера Борисов, защото „постигнатото експертно съгласие е добре, но не е достатъчно, нужно е и политическо”.

Той отбеляза, че Калфин е постигнал голям успех, постигайки съгласие по пакета за усъвършенстване на пенсионния модел и от социалните партньори. "Но сега задачата е да се постигне политическо съгласие, което липсва за съжаление", каза той. И допълни, че съгласие липсва именно в управляващото мнозинство, както е показало и гласуването на промените в бюджетната комисия в НС.

Относно протестите на служителите от сектор „Сигурност” Хасан Адемов коментира, че политиците са стигнали до разбирането, че трябва да има минимална възраст за пенсиониране, но въпросът е каква да бъде тя. МС предлага тя да е 52 години и 10 месеца, което според Адемов е приемливо, при положение че сега сега се пенсионират на 52 години и 8 месеца.

"Колкото по- продължително време са в системата, толкова по-висока пенсия ще получават", припомни той. При всички положения са по изгодни новите условия, защото се дава възможност служителите да продължат да работят, което е в тяхна полза, категоричен е Адемов.

По отношение на предстоящите дебати по Закона за здравното осигуряване днес в НС Адемов каза, че двата пакета, които се предлагат, са отстъпление от принципите на здравното осигуряване, защото ще има такива пациенти, които ще трябва да доплащат или да чакат, а освен това има риск и от завеждане на много дела. НС ще трябва да гласува на доверие нещо, което и Петър Москов не знае към момента - кои са заболяванията, които влизат в двата здравни пакета, предлагани от него.

Управляващите осъзнаха за щастие, че надзорът на Касата не бива да се увеличава с двама държавни представители, допълни Адемов.

Има много спорни моменти в ЗЗО, които ще се дебатират днес, каза oще депутатът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Така е Адемов, може всичко да се постигне, но ТОЙ трябва да изгрее за да реши всичко, без Него няма как да стане.Сега ще дойде и ще нареди мед и масло, потребление и инфраструктура, здраве и благоденствие за всички
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още