IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Визитата на Стоян Мавродиев в САЩ приключи със среща с генерал Уесли Кларк

Финансовата стабилност в контекста на сигурността в глобален план е една от темите на разговор между председателя на КФН и бившия ръководител на НАТО в Европа

17:04 | 16.06.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Стоян Мавродиев и Уесли Кларк. <em>Снимка: КФН</em></p>

Стоян Мавродиев и Уесли Кларк. Снимка: КФН

Икономическата и финансова стабилност в контекста на сигурността в глобален план и ролята на независимите надзорни институции за поддържането и развитието на световните финансови пазари. Това са били част от темите на разговор по време на срещата на Стоян Мавродиев с генерал Уесли Кларк в заключителната част от работната визита на председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) в САЩ, информират от регулатора.

Във фокуса на срещата между председателя на българския финансов регулатор и генерал Уесли Кларк, който е бивш главнокомандващ на силите на НАТО в Европа, а сега почетен съветник на румънския министър-председател Виктор Понта по икономически въпроси и въпроси на сигурността, са били както ситуацията на Балканите и в Югоизточна Европа, така и специфичните предизвикателства пред институциите за запазване на икономическата и финансова стабилност в региона.

По време на работната си визита във Вашингтон Стоян Мавродиев проведе редица срещи на високо ниво. Разговорите му с Виктория Есър, помощник-секретар на Министерство на финансите на САЩ, бяха с акцент върху финансовата стабилност и взаимодействието между двете държави в борбата срещу финансови престъпления като прането на пари, пазарните манипулации, финансирането на тероризма и свързаната с тях киберпрестъпност, както и мерките за преодоляването им в дългосрочен план.

Спазването на санкциите във финансовия сектор, налагани спрямо различни лица, компании и държави във връзка с украинската криза, бяха друга важна тема на срещата.

От американска страна беше изразена готовност за подпомагане на България в изброените области на сътрудничество. Това включва подкрепа за българската Комисия за финансов надзор чрез засилен обмен на информация с институциите в САЩ, както и чрез специализирани обучения на експерти от КФН за подсилване надзорния капацитет на регулатора, с цел превенция и справяне с финансови измами.

На срещата с конгресмен Ричард Нийл, съпредседател на Групата за приятелство с България в Камарата на представителите към Конгреса на САЩ, председателят на КФН обсъди актуални икономически теми, сред които и отражението на гръцката криза върху глобалната икономика.

Добрите практики при сътрудничеството между финансовите институции на България и САЩ за поддържането на финансовата стабилност бяха сред основните теми на срещите във Федералния резерв. Обект на дискусия бяха последиците от финансовата криза, както и ролята на банките в преодоляването й.

Пред американските си колеги Стоян Мавродиев представи българския и европейския опит в сферата на финансовия надзор, както и усилията за поддържане на финансова стабилност и развитие на глобалната икономика.

Размяната на информация за сключени сделки с финансови инструменти и движения по банкови сметки, блокирането на средства, събирането и обменът на данни за лица и компании, бяха предмет на обсъждане при посещението на високо ниво на председателя на КФН в Комисията за ценни книжа и фондови борси (SEC) във Вашингтон.

Бяха дискутирани и надзорните действия, които могат да се предприемат по реда на меморандума на Международната организация на надзорните органи за ценни книжа (IOSCO), по който и КФН, и Комисията за ценни книжа и фондови борси на САЩ, са страни.

По време на работното си посещение в САЩ, председателят на КФН проведе срещи в офиса на конгресмен Ед Пърлмутър, член на Комисията по финансови услуги и на Подкомисията за капиталови пазари и предприятия, спонсорирани от правителството, както и на Подкомисията за парична политика и търговия и в офисите на сенаторите Боб Коркър, председател на Комисията по външна политика и Джак Рийд, член на Комисията по банки, жилища и градски въпроси.

Мавродиев проведе разговори на високо равнище и в Световната банка и Бюрото за защита на потребителите на финансови услуги. Сред дискутираните теми бяха добрите практики при сътрудничеството между България и Америка по отношение поддържането на финансовата стабилност и предвидимост, световните практики за финансов надзор и регулация, както и международния опит в поддържането и развитието на стабилни финансови пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
dakl
преди 8 години
Ние Вече сме го отнесли. Разполагането на американско тежко въоръжение и команден пункт на наша територия предполага че първият ракетно бомбен удар от срещуположната страна , която директно е заплашвана , ще бъде именно върху територията на Р Б!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
kane
преди 8 години
РБ е точно там където тр да бъде!Исторически РБ е била партньор на Германия и е загубила много!Сега пак е партньор на привидно най-силния на деня - сащ, но ще стане ясно след години че е била използвана за ***.Когато силните и големите спорят и се надлъгват малките като нас е на-добре да си траят, за да не го отнесат един денН
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 8
marto76
преди 8 години
Пак не мога да разбера този негативизъм при коментарите?!? Човекът е добър финансист, колкото и да не искат някои да признаят. Сега е приет от бивш шеф на Нато, което показва уважение към малка България! Евала на Мавродийката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
Все срещи на много високо равнище...щом втори и трети зам. секретари набиват канчето на тоя ***...ама давай , нали сме съюзник на Америка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
dakl
преди 8 години
Този ястреб правеше бомбени килими в съседна Югославия , нали?Едва ли за добро е като се среща с представител на управляващата в България партия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още