IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четирима са кандидатите за управител на БНБ

След Патриотите и АБВ представи свой кандидат, Реформаторите имат двама претенденти

14:34 | 17.06.15 г. 6
Четирима са кандидатите за управител на БНБ

В последния ден за номиниране от парламентарните групи на кандидати за нов управител на БНБ, АБВ представи свой кандидат, а РБ също взеха окончателно решение и издигнаха Бисер Манолов, но и Димитър Радев, който вече беше представен от ГЕРБ.

Така битката за нов гуверньор ще е между четирима претенденти – Димитър Радев, Бисер Манолов, Григорий Вазов, който е изборът на Патриотичния фронт и Виктор Йоцов, предложен от АБВ.

Решението си за двама кандидати реформаторите мотивираха с нуждата от конкуренция.

Според Найден Зеленогорски така ще се излезе от схемата, при която управляващото мнозинство налага своята политическа кандидатура.

Радан Кънев пък отрече да има напрежение в РБ. Повод за това подозрение стана обстоятелството, че партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите" излезе официално с кандидатурата на Бисер Манолов, но след това се оказа, че част от политическите формации в РБ предпочитат да подкрепят претендента на ГЕРБ.

Кънев обясни, че всеки депутат може да гласува за повече от един кандидат за гуверньор и неговите очаквания са, че реформаторите ще подкрепят и Бисер Манолов, и Димитър Радев в пленарна зала.

От АБВ пък обясниха, че се спират на Виктор Йоцов, защото той много добре познава БНБ, където е работил дълги години.

Според социалния министър Ивайло Калфин, който е в ръководството на АБВ, пред новия управител на централния трезор стоят две задачи: да върне доверието в БНБ, силно разклатено заради казуса с КТБ, и да работи с европейските институции.

По-рано днес депутатите приеха окончателно промени в Закона за БНБ, според които следващият гуверньор ще встъпи в длъжност с нов мандат от шест години.Според Менда Стоянова от ГЕРБ на 10 юли ще бъде избран новият шеф на БНБ.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
tonitov
преди 8 години
И Искров на времето беше най-знаещият, но се указа, че е продажник. Корумпирано на ДС-ДПС протеже с помоща на което за пореден път чрез банките сме обрани.Този път само една, а при червените с цели шест, а при жанчо и луканчо, цялата държавица беше обрана. Шъ се оправим Другият път с половин банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Mammita
преди 8 години
Значи то имало кандидати за поста ама на хората, които се опитваха да ни наложат Радев, не им изнасяше да се знае това и да му правят конкуренция. От всички 4 кандидатури, тази на Радев е най-слаба. Той има блестяща кариера на послушен теоретик-чиновник в МВФ и никакъв практически опит. Другите кандидати имат не само опит, но и познават българската банкова система и знаят къде са й силните и слабите страни. Имат визия какво трябва да се направи, за да се стабилизира БНБ. Радев ще дойде само и ще ни цитира какво пише в дебелите книги, че на теория трябва да се направи и да се молим, че ще сработи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Schroeder
преди 8 години
Мда, колкото повече, толкова по-добре. Наистина Радев е малко съмнителна кандидатура с напъните на кака Менда и нейните политически совалки из парламентарните групи. Крайно време е за такива позиции наистина да се правят конкурси и да се отсява житото от плявата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
kriza64
преди 8 години
дано само не е Радев, има доста по-добри от него/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
polina
преди 8 години
значи можело да има повече кандидати.а иначе се опитват да ни убедят,че Радев е най-компетентният.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още