IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът одобри въвеждането на дуалното обучение

Работодатели ще получават пари за всяко разкрито работно място за обучение чрез работа

17:39 | 17.06.15 г.
Кабинетът одобри въвеждането на дуалното обучение

С промени в Закона за насърчаване на заетостта (ЗНЗ) правителството предлага въвеждане на дуално обучение, съобщават от пресслужбата на кабинта.

За целта за безработни лица без квалификация ще се предоставят суми на работодатели за всяко разкрито работно място за обучение чрез работа.

С приетите промени се регламентира нов подход за разработване и финансиране на регионалните програми за заетост и обучение. Всяка област ще представя само една регионална програма по определени критерии.

Предлага се възможност лицата, които предоставят посреднически услуги по заетост, да могат да кандидатстват за предоставяне на суми за устройване на работа на безработни хора с увреждания или от други групи в неравностойно положение за срок не по-малък от 12 месеца. Субсидираната заетост за младежи се увеличава от 12 на 18 месеца.

Предвиждат се средства за работодателите от селското стопанство за наемане на безработни лица на субсидирани работни места.

Разширява се обхватът на посредническите услуги по заетостта чрез включване на дейности за мотивиране за активно поведение на пазара на труда.

Правителство предлага и отмяна на мерки в ЗНЗ като отпада месечното изплащане на суми на лица, започнали работа без посредничеството на Агенцията по заетостта, които са били регистрирани като безработни и са получавали месечни социални помощи. Няма да се субсидират и работодателите, наели безработни лица за обучение и работа на работното място за времето, през което заетото лице е на обучение.

Очаква се предложените промени да създадат условия за подобряване достъпа до пазара на труда, особено за най-уязвимите групи, чрез адаптиране на услугите към техните потребности.

Финансирането на предложените мерки ще се осъществява в рамките на предвидените за Министерство на труда и социалната политика средства за активна политика на пазара на труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още