IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските цени в САЩ отчетоха сериозен ръст

По-високата цена на бензина доведе до най-голямото повишение на индекса на потребителските цени от две години насам

17:27 | 18.06.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През май потребителските цени в САЩ отчитат най-големият си ръст за повече от две години в резултат на по-високите цени на бензина. Това предполага, че тенденцията към дефлация в резултат на промените в цените на енергията вероятно е напът да приключи, съобщава Ройтерс.

Министерството на труда обяви в четвъртък, че индексът на потребителските цени (CPI) се е повишил с 0,4% през последния месец, като ръстът през април е бил 0,1%. Това е най-голямото увеличение от февруари 2013 г. насам. През следващите 12 месеца CPI остана без промяна, а през април отчете годишен спад от 0,2%.

Икономисти прогнозираха ръст на CPI от 0,5% в сравнение с нивото му през април и запазване на стойностите му в сравнение с данните отпреди година. Макар енергийните цени да се стабилизират, силният долар ограничава основния инфлационен натиск.

Така нареченият базов CPI, който не включва хранителните и енергийни разходи, се повиши с 0,1%, което е най-слабият му ръст от декември насам, след като през април нарасна с 0,3%. През 12-те месеца до май базовият индекс отчита увеличение от 1,7% след отчетено годишно повишение от 1,8% през април.

С оглед затягането на пазара на труда, което се очаква да стимулира по-силен растеж на заплатите, промяната в основния инфлационен натиск вероятно няма да повлияе на решението на Федералния резерв (Фед) за повишение на лихвените проценти по-късно тази година.

Американската централна банка в сряда отчете стабилизиране на цените на енергията и изрази увереност, че инфлацията ще започне плавно да се придвижва към целта си от 2%. Фед не е променял лихвения процент по краткосрочните заеми близо до нулата от декември 2008 г. насам.

През миналия месец цените на бензина скочиха с 10,4%, най-голямото им повишение от юни 2009 г., което се отрази най-силно на индекса на потребителските цени.

Цените на хранителните стоки остават непроменени за втори пореден месец. Случаите на птичи грип в някои части на страната доведоха до недостиг на яйца, което може да повиши цените на храните през следващите месеци.

Наблюдава се и увеличение на цените на новите моторни превозни средства, тютюна и алкохолните напитки. Цените на дрехите обаче, на автомобилите и камионите втора ръка, както и на битовото обзавеждане, се понижават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още