IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арабският Лувър ще е готов до края на годината

Филиалът на френския музей в Абу Даби е на стойност 653 милиона долара

21:45 | 19.06.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Филиалът на Лувъра в Абу Даби ще бъде изграден в края на тази година, съобщи в. The National, като се позова на представител на компанията, която се занимава със строителството.

Стойността на проекта, чието начало бе дадено през 2013 година, е 653 милиона долара. Общата площ на проекта с прилежащите територии е 64 000 квадратни метра, съобщава БТА.

Новият музей се изгражда по проект на архитекта Жан Нувел на изкуствения остров Саадият. На него ще се намират още два други музея - филиал на американския музей "Гугенхайм" и Националният исторически музей на шейх Зайед.

Според проекта филиалът на Лувъра ще "лежи" на повърхността на морето. Благодарение на многобройните водни канали и огромния стъклен купол посетителите ще остават с усещането, че музеят се намира под открито небе в открито море. Съвременните технологии ще позволят в него да има прохладни и комфортни условия за зрителите, а също да се опазят произведенията на изкуството, особено най-ценните и капризните.

Лувърът в Абу Даби е сред най-големите забележителности, които светът очаква през 2015 година.

Шедьоври от Леонардо да Винчи, Винсент Ван Гог, Клод Моне, Анри Матис и Анди Уорхол са сред около 300 творби, които ще бъдат предоставени от 13 френски музея за предстоящото откриване на Лувъра в Абу Даби, припомня Франс прес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още