IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодателските организации искат "замразяване" на цените на тока

Деловите среди настояват да бъде разписана "пътна карта" за реформа в сектора

14:53 | 21.06.15 г. 2
Работодателските организации искат "замразяване" на цените на тока

Работодателските организации настояват за "замразяване" на цените на тока до Нова година, коментира за БТА Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара. Деловите среди искат да бъде разписана "пътна карта" за реформа в сектора с набелязани цели, а по всяка цел да има конкретни стъпки за реализация, референтни пунктове със стойности за постигане, конкретни срокове за изпълнение, отговорник за изпълнение и отговорник за контрол, санкции за неизпълнение.

Данев изрази личното си мнение, че първото, което трябва да се направи, е да се изкупят цесиите - всички задължения на американските централи и на ВЕИ-тата от държавата, дори на основата на заем. Когато се изкупят цесиите, кредиторът е водещ, допълни Данев.

Работодателските организации настояват за компетентно и некрадливо управление на дружествата с държавна собственост, за промени в дълбочина, в т.ч. необходимост и ефективност от съществуващата работна сила, некорумпирано управление на доставките на услуги, материали, дълготрайни материални активи, постоянен мониторинг над производствените процеси с цел оптимизация, мониторинг над експортната реализация - преимуществено през държавния търговец, ограничаване на "загубите" в мрежата. Бизнесът иска и мониторинг над продажбите на балансираща енергия.

Допълнителен положителен ефект за стопанските потребители ще има и от преразглеждане на политиката за реализация, смятат деловите среди. Предлага се и разумно ограничаване на количеството скъпа енергия, като се визират ВЕИ, заводски централи, топлофикационни дружества, дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия.

Друго предложение е да се приеме подходящ контролен обществен механизъм над процесите в сектора - например орган към НС със състав между 5 и 9 души при съотношение поне две трети в полза на плащащите за случващото се в сектора - потребяващата индустрия. Настоява се и за утвърждаване на Наредбата за подпомагане на засегнатите индустрии, разработена в съответствие с Насоките на ЕК. С Наредбата "електроуязвимите индустрии" трябва да получат намаление на текущата цена, а не по-малко увеличение.

Бизнесът иска провеждане на държавни целеви политики за подпомагане на бедните и социално слабите с енергийни ваучери, а не чрез национални субсидии. По разчети на деловите среди сумарният нетен ефект от всички мерки за ограничаване на разхищенията и кражбите е от 570 млн. лв. до 1 млрд.лв. годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Трябва да се каже истината с цел покаяние защото Господ Иисус Христос има власт на Земята да прощава грехове с покаяние и дела достойни за покаянието Аз април 2011год. писах писмо до всички държ.органи да се приеме закон като Германия - http://en.wikipedia.org/wiki/Financial_incentives_for_photovoltaics#Germanyнемците има задължително 9% намаление на изкупната цена до 20% ако техният ДКЕВР реши и у нас имаше по закон 5% намаление но на 01.07.12год. се премахна ?! = ЗАЩО ???? - неукост на депутатите или заради 10% естествено не за всички депутати защото не всички са наясно и просто са гласували като *** Това е положението и не съм експерт-юрист за да кажа със сигурност всичко Но при всички положение НЕК(държавата) трябва да изнася тока и за това - http://***.vestnikataka.bg/2014/10/губим-54-млрд-лева-от-мариците/не съм експерт ,а за съкращенията в БЕХ е ясно и остава за накрая с цел планиране на държавата в смисъл отваряне на нови раб.места
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
''570 млн. лв. до 1 млрд.лв. годишно''Не ми харесва това с изкупуването на цесиите защото първо трябва да се провери това - http://***.vestnikataka.bg/2014/10/губим-54-млрд-лева-от-мариците/тоест Данев може да играе комбина за комисионна или просто неукост После НЕК трябва да изнася всичкият ток - http://gikotev.blog.bg/photos/82070/original/Dokazatelstva/Electricity%20Export%202015%20Prediction%20-%20Copy.jpgНа последно място съкращения - ''ако бъдат освободени 1/3 от служителите на БЕХ, ще бъдат спестени 250 млн. лева'' - http://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/v-velev-zloupotrebi-i-razhishteniia-povishavat-cenata-na-toka-196870/Тоест ако се изпълни всичко това тока ще се намали и пак ще има печалба За обща култура е хубаво да се знае кой стои зад ВЕИ - http://darikfinance.bg/***/80521#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още