IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметната палата откри неефективен контрол при усвояването на евросредства

Пропуски при процедурите са установени при една от осите по програма "Конкурентоспособност" за периода от 2007 г. до края на 2012 г.

12:51 | 22.06.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Сметната палата откри неефективен контрол при усвояването на евросредства

Сметната палата установи неефективни контролни процедури при одита за съответствие на приоритетна ос „Повишаване на ефективността на предприятията и насърчаване развитието на благоприятна бизнес среда” по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007-2013”, за периода от 1 януари 2007 г. до 31 декември 2012 г., съобщиха от пресцентъра на палатата.

Одитът е извършен в Министерството на икономиката и енергетиката (сега Министерство на икономиката), Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност”.

Приоритетната ос е насочена към насърчаване на инвестициите в модерни технологии и подобряване на управленските умения. Целта е да се повиши конкурентоспособността на българските малки и средни предприятия чрез инвестиране в съвременни технологии и оборудване и предоставяне на достъп до професионални съвети и консултации. Бенефициенти са микро-, малки и средни предприятия, юридически лица или еднолични търговци със седалище в България.

По приоритетна ос 2 за одитирания период са проведени 18 процедури за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

Общият първоначален бюджет на обявените процедури до 31 декември 2012 г. е 1,187 млрд. лв., а на коригираният – 1,392 млрд. лв. По процедурите са подадени 5 616 проектни предложения, като са сключени 1 875 договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на обща стойност близо 981 млн. лв., която е над 70% от размера на коригирания бюджет.

Поради дългия проверяван период от 6 години и големия брой проектни предложения и сключени договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, при одита са проверени процедури и проекти, определени въз основа на случайна нестатистическа извадка.

В резултат на одита са направени редица изводи и заключения, като според тях дейностите по подготовката и провеждането на процедурите за подбор на проекти, както и въведените процедури за управление и изпълнение на проектите, са организирани в съответствие с регламентите на Европейския съюз, планираните цели по програмата и действащото национално законодателство.

Организацията на счетоводната отчетност и документирането на стопанските операции също са в съответствие с действащото национално законодателство и указанията на Министерството на финансите.

Къде са пропуските?

Определените критерии за оценка при кандидатстване обаче не дават точни и недвусмислени указания на оценителите и не създават предпоставки за ефективно оценяване. Голяма част от оценките по отделните критерии не са обосновани.

Няма регламентиран ред за определяне на председател и членове на оценителните комисии, така че квалификацията и професионалната им компетентност да кореспондират със спецификата на всяка от обявените процедури за подбор на проекти, става ясно след одита.

В Междинното звено - Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия, вътрешният контрол върху отделните етапи на оценка е бил неефективен. В резултат на това протоколите от тях и оценителният доклад са коригирани нееднократно от ръководителя на Управляващия орган. Междинното звено е закрито от 1 май 2012 г.

От палата посочват още, че липсва критерий, оценяващ правилното представяне на разходите. Поради това са допуснати проекти с некоректно представени разходи за ДДС, които при верификацията са завишили процента на разходите по одобрената безвъзмездна финансова помощ.

При проверките на процедурите по мониторинг и верификация са констатирани несъответствия с действащите правила, различен подход от страна на Управляващия орган при идентични случаи, свързани с верификацията на разходи, недостатъчно ефективни контроли, които не са идентифицирали пропуски и грешки на бенефициентите.

Констатирани са и отклонения в изпълнените индикатори спрямо заложените по договор.

Открити са несъответствия на прилаганите критерии за избор на изпълнител спрямо предвидените в нормативните документи. По една от проверените процедури са установени несъответствия между допустими, договорени и придобитите стандарти. Поради непоследователно прилагани контроли не са разкрити пропуски в документите, представяни от бенефициентите за възстановяване на разходи.

Установено е също, че процедурните и проектните досиета не са пълни, защото липсват правила за съдържанието, сроковете и систематизирането им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 8 години
NANA - Dreams (1998) https://***.youtube.com/watch?v=_ZYbRHUk9GA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още