IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка вярва във финансовата стабилност на страната

Разполагаме с достатъчно резерви и гъвкава парична политика, за да отговорим на всички рискове, посочват от регулатора

12:57 | 23.06.15 г. 1
Руската централна банка вярва във финансовата стабилност на страната

Русия има достатъчно резерви и гъвкава парична политика, които гарантират финансовата стабилност на страната. Възможното увеличение на лихвения процент в САЩ и непредсказуемите цени на петрола обаче могат да принудят Руската централна банка да се намеси отново, посочи в шестмесечния си доклад институцията.

За да отговори на растящата инфлация и забавящата се икономика, Централната банка на Русия е все по-активна в регулиране на паричната политика през последните месеци, опитвайки да запази финансовата стабилност. Последният доклад на институцията показа, че финансовата система е защитена от съществуващите рискове, но бъдещето изглежда несигурно.

В шестмесечното си изследване регулаторът отбеляза, че през четвъртото тримесечие на 2014 г. и първите три месеца на 2015 г. Русия е преживяла редица рискове за стабилността. Те варират от напълно очаквани, като например понижаване на рейтинга на страната и липсата на чуждестранна валута, до неочаквани, като резкия спад в световните цени на петрола.

"Финансовата система се оказа устойчива на външни шокове, което е свързано с по-доброто регулиране на банковия сектор и динамиката на финансовите пазари през последните няколко години", заяви централната банка, цитирана от The Wall Street Journal.

Според банката текущата средна цена на петрола от 60-65 долара за барел е приемлива за бюджета на Русия. Институцията обаче вече се подготвя за справяне с външни шокове, свързани с дълговите проблеми в Европа, както и с рисковете, свързани с паричната политика на Федералния резерв на САЩ.

Освен всичко институцията изтъкна, че не може да се изключи нова вълна на волатилност на световните пазари на фона на очакваните по-високи ставки на Фед. Подобно развитие би я подтикнало да се намеси на валутния пазар и да засили доларовото кредитиране в страната.

В същото време централните банки в развиващия се свят вероятно ще запазят монетарните си политики поради рисковете, произтичащи от слабото вътрешно търсене. За Руската централна банка се очаква, че ще облекчи политиката си допълнително след четирите поредни понижения на основната лихва, които я изпратиха на ниво от 11,5% в началото на юни.

Банката потвърди също, че настоящата стойност на международните резерви от около 360 млрд. долара изглежда достатъчна, макар че трябва постепенно да бъде увеличена до 500 млрд. долара за покриване на евентуално извънредно изтичане на капитали след действия на Фед.

Русия изхарчи повече от 150 млрд. долара от валутните си резерви през 2014 г., след като Западът наложи санкции срещу Москва заради ролята ѝ в украинската криза. За да избегне по-дълбока финансова и икономическа криза, централната банка ограничи обезценяването на рублата през цялата 2014 г., харчейки за целта милиарди долари, което сви валутните резерви до най-ниските им нива от 2009 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 8
IMRO
преди 8 години
А аз вярвам в дядо Мраз:). А някои вярват в елфи.Голям праз кой в какво вярва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още