IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как влияе изменението на климата върху развитието на човечеството

Климатичните промени са най-голямата заплаха за света, посочва нов анализ

15:00 | 19.07.15 г. 5
Как влияе изменението на климата върху развитието на човечеството

Изменението на климата представлява такава заплаха за здравето на хората, че може да подкопае цялото световно развитие през последните 50 години, посочва независим международен доклад.

Анализът, изготвен от експерти по медицина и икономика в University College London, оповести, че е необходимо незабавно действие за предотвратяване на преките въздействия върху здравето от изменението на климата. Основният фокус пада върху екстремните метеорологични събития и разпространението на инфекциозни заболявания, както и върху други фактори, като принудителната миграция, пише Financial Times.

"Изменението на климата е спешен медицински случай", заяви Хю Монгомъри, директор на Института за човешкото здраве към University College London, който е съпредседател на Комисията, изготвила доклада. "Това изисква аварийна реакция, като се използват наличните технологии в момента".

"Нашият анализ показва ясно, че чрез справяне с изменението на климата, ние можем да се възползваме и здравословно. Справянето с изменението на климата в действителност представлява една от най-големите възможности за човешкото здраве за поколения напред", отбеляза пък Антъни Костело, директор на Института за международно здраве, който също е част от експертите, изготвили изследването.

Докладът изброява незабавните ползи за здравето от действията срещу климатичните промени.

Например, ходенето пеша или карането на велосипед вместо шофирането помага за борбата с наднорменото тегло, сърдечните заболявания и инсулта, като същевременно намалява замърсяването на въздуха и произшествията с превозни средства. Яденето на по-малко животински продукти и повече плодове и зеленчуци пък ще доведе до по-здравословен хранителен режим.

Най-големият директен ефект от прогнозираното изменение на климата е свързано с топлинните вълни. Броят на хората, умиращи от прекомерна топлина може да се увеличи 12 пъти до края на този век, в резултат на глобалното затопляне, каза Джорджина Мейс, директор на Центърът за биоразнообразие и околната среда към University College London.

Комисията, изготвила изследването, е съставена от експерти от различни университети в Европа и Китай. Анализаторите възнамеряват да излязат с ново изследване, фокусирано върху изменението на климата и въздействието върху човешкото тяло. Очаква се анализът да бъде представен малко преди глобалната конференция за изменението на климата в Париж през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 8 години
Най-голям проблем ще имат крадливите дървосекачи, като се почне от "царски особи" и се стигне до *** гето, защото няма да има де да си продават откраднатите дърва. От там бунтове и всичко останало........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Слушах един професор който каза ,че ако се затопли Земята с още 2 градуса ще почнат да се образуват торнадо,урагани като Катрина,Санди в Черно море което е страшно защото има много сероводород който при допир с въздуха гори,избухва и образува сярна киселина т.е. ще вали сярна киселина - прекрасно е обяснено в предаването ''Бомбата - Черно море''- http://valentinfortunov.com/wordpress/?p=1605Ето фуния в Черно море - http://vbox7.com/play:31d1d77a&al=2&vid=333457 В миналото се е наблюдавало как морето гори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
НЯКОЙ ЗНАЕ ЛИ ОТ КЪДЕ ИДВА КИСЛОРОДА НА ЗЕМЯТА и да бъда коректен 70-80% Фитопланктон Уикипедия - ''Фитопланктона е отговорен и за 50 % от фотосинтетичната активност на Земята, и за 80% от произведения кислород т.е. по-голяма част от въздуха, който вдишваме е произведен от миниатюрните микроводорасли''ПРОБЛЕМА Е ,ЧЕ ''"Индипендънт": 40 процента от фитопланктона в Световния океан е изчезнал - http://e-vestnik.bg/9641 предимно от фосфорни съединения и свързаното с това повишаване на киселинността - http://hikari.blog.bg/lifestyle/2011/02/04/ima-li-zemiata-granici.680067Нещата трябва да се степенуват в смисъл без кучета или мечки човечеството не е заплашено но без пчели умираме или трябва да опрашваме ние и съм гледал как го правят в Китай - http://***.dokumentalni.com/?p=2471
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Проблема е ,че заради Арктика и Сибир процеса може да стане необратим защото от там се изпуска много метан и СО2 - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445 Една крава отделя около 4 кубика метан дневно и има директива на ЕС за съхранение на фекалиите и може да се прави газ - http://darikfinance.bg/***/79015#comments''Газовете на динозаврите може да са причинили праисторическо глобално затопляне'' - http://***.greentech.bg/archives/58250Проблема при метана е ,че не се измива от дъжда и идва от пожари ,органични отпадъци, фекалии ,гризу ,при добив на шистов газ и т.н.Въглеродният двуокис се измива от дъжда и се превръща във въглена киселина разрушаваща калциево-силикатните минерали на земната повърхност и освобождават йони на калций и бикарбонат който по реките отива в океаните и служи за образуване на черупките на мидите и раковини - трима учени Дж. Уолкър и П. Хейс от Мичиганският университет и Дж. Кастинг от НАСА ..............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
По-скоро, как технологическото развитие на човечеството влияе върху климата!Климатът е кой знае коя поред производна на човешката алчност и глупост!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още