IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 21 юли всички билети ще се продават с касови бележки

Търговците имат един месец да регистрират фискалните устройства в НАП

11:09 | 24.06.15 г. 2
От 21 юли всички билети ще се продават с касови бележки

Всички търговци и институции, които продават билети, ще трябва да регистрират и отчитат продажбите си чрез касов апарат от 21 юли.

Преди дни финансовият министър Владислав Горанов отчете, че това е една от мерките срещу сивата икономика.

Вече при продажбата на билети за музей, спортни събития, концерти, за ползване на шезлонг, чадър на плажа и др. касовите бележки ще са задължителни, съобщи НАП. Последните промени в Наредба Н-18 от 2006 г. за отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства бяха публикувани миналата седмица в Държавен вестник.

Изключение от новото правило за издаване на касови бележки при продажба на билети се прави в случаите, когато става въпрос за продажба на билети, карти, абонаментни карти за превоз на пътници, когато издаването им е задължително съгласно нормативен акт, както и при продажбата на билети, фишове, талони и други удостоверителни знаци за участие в хазартни игри.

Има изискване обаче тези билети или фишове да съдържат трайно вписана при отпечатването номинална стойност и най-малко два защитни елемента върху хартията и/или при печата, както и да са отпечатани по реда на Наредбата за условията и реда за отпечатване и контрол върху ценни книжа.

Досега всички търговци и институции, които продаваха билети, отпечатани по реда на Наредбата за условията и реда за отпечатване и контрол върху ценни книжа, не бяха длъжни да ги регистрират и отчитат чрез фискален касов апарат. Сега всички те имат един месец от влизане в сила на промените в наредбата – до 21 юли, за да закупят и регистрират в НАП своя касов апарат.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Описал съм всичко в коментар 1 и 8 тук - http://darikfinance.bg/***/112887?&order=asc#commentsБюдж.излишъци през прозрачни обществени поръчки за точно определени неща за да се избегнат 3 планетарни катастрофи ,и за обществено полезни неща за да се подържа безработица до 2-3% (ако трябва по два пъти ще се метат и мият улиците и камъни от реката ще се вадят и шишарки от гората ще се събират за да има работа а не соц.помощи) ,и предложението на ООН за 4 дневна раб.седмица за намаляване на безработицата е за накрая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Трябва наказ.отговорност(затвор) за неиздаване на кас.бележка както за осигуровките защото 5 000 000 000 лв. е сенчеста икономика - се ощетява бюджета ГОДИШНО5 000 000 000 лв. са кражби през разходите на бюджета пак ГОДИШНО7 000 000 000 лв. плоският данък ощетява бюджета ГОДИШНО - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/08/02/kak-se-ograbi-bylgariia.1135939 После спиране на кражбите през бюджета и накрая семейно прогресивно облагане като Франция Бойко Борисов го проумя ,че са източени 27 милиарда чрез плоският корпор. данък - http://***.blitz.bg/news/article/314769За обща култура - средното равнище на корпоративния данък в ЕС е 2,5 пъти по-високо от нашия, а на данъка върху доходите на физическите лица 4 пъти - http://bg.theglobaleconomy.com/rankings/personal_income_tax_rate/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още