IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Няма изненада в разполагането на военна техника от САЩ у нас

Страната ни още не е дала съгласие за разполагане на техниката, коментира външният министър Даниел Митов

17:28 | 24.06.15 г. 31
Плевнелиев: Няма изненада в разполагането на военна техника от САЩ у нас

Президентът Росен Плевнелиев увери, че планираното от САЩ разполагане на военна техника у нас е отдавна договорено и няма никаква изненада в това.

"За мен е повече от ясно, че всичко, което се планира е плод на отдавна договорени отправни инструменти между България и нашите партньори в НАТО, както и България и САЩ", коментира той, след като тази седмица американският министър на отбраната Аштън Картър съобщи, че страната му ще разположи военна техника в държавите от Източна Европа, сред които и България.

Плевнелиев допълни още, че "президентът не е говорител на правителството, не е и ежедневен коментатор" и призова министрите на външните работи Даниел Митов и на отбраната Николай Ненков "да излязат и да обяснят с точни думи за какво става въпрос, кога, къде, как и защо".

"Моята молба е да не избързваме", призова Плевнелиев и посочи, че днес и утре в Брюксел има среща на министрите на отбраната на страните от НАТО, където ще има дебат и по конкретиката на този въпрос. Затова президентът апелира да се изчака завръщането на министъра на отбраната Николай Ненчев в България и той да даде информация по въпроса от срещата в Брюксел.

Росен Плевнелиев припомни, че има становища на министъра на отбраната от вчера и на министъра на външните работи. Той заяви, че му се иска в дебатите да не се изпадне в ситуацията, в която бяхме преди три месеца, когато "липсата на добра комуникация доведе до това ,че "компютрите станаха компоти", визирайки темата за създаване на координационен център на Алианса в София.

"Тогава едно легитимно решение на НАТО, взето в пълен консенсус от 28 държави-членки, което беше добре обяснено и не беше изненада за никого, доведе до това, че в България "започна" изграждането на "щаб от 40 офицери, от които 20 български" и всичкото това благодарение на абсолютно безотговорно и манипулативно политическо говорене", посочи Росен Плевнелиев.

Той допълни, че това говорене е довело до там, че е останало впечатлението, че в България "ще се инсталират ракети в Шабла и ще се стреля на изток".

"През тази година планираме бъдещи действия, също така е повече от ясно, че България е издавала лицензи, издава и ще продължава да издава за въоръжение на наши съюзници, които да дойдат в България и да участват в учения на територията на страната. Така, както България участва със свои кораби и своя техника навсякъде по света в съвместни мероприятия и учения, включително и в мисии", заключи Плевнелиев.

По-рано днес Митов също заяви, че обявените намерения на Съединените щати да разположат военна техника у нас са в рамките на споразуменията от последната среща на върха на НАТО и част от сътрудничеството ни с Вашингтон в сферата на сигурността.

Страната ни все още не е дала съгласие за разполагане на техниката, стана ясно от думите му. Той уточни, че има техническа процедура, която трябва да бъде спазена.

Митов обясни, че за пореден път се създава истерия около нещо, което е предварително обявено и договорено на срещата на върха на НАТО миналата година. В Уелс държавите - членки на Алианса одобриха план за готовност за действие, който включва засилване на ученията на източния фланг на НАТО в отговор на кризата в Украйна.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 1 rate down comment 0
valentino29
преди 8 години
Плевела ще иска ли да направи едно референдумче за NATO,да лигитимира волята на суверена,,!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 0 rate down comment 2
data
преди 8 години
Не се напъвай, мисленето не ти се отдава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 8 години
даже е малко, повече техника да докарат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 8 rate down comment 1
Stefan--L
преди 8 години
Без да съм те видял на живо усещам че си рязана карабина ! За вас *** американското влияние е по добро от руското
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 5
data
преди 8 години
Пич , Путин с оръжие си защити интересите в Украйна , тия с оръжие си очертават границата . Това е играта на големите . Ние само гледаме мача
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Това с тежки оръжия ли трябваша да става? Защо не с икономически лостове а с оръжие? Трябваше да извършат геноцид в Украйна ли за да се убедят ченарода на Украйна не им иска влиянието? Трябва ли с насочено оръжие да ги убеждават в светлото им бъдеще или беше акция по сплашване на Източна Европа да не се дърпа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 7
data
преди 8 години
Реакцията и на Президента и на САЩ е напълно нормална и закономерна ! Очертават се границите на сверите на влияние - нали това искаше Путин ? Е това вече е факт !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
https://***.facebook.com/photo.php?fbid=1595245057405597&set=gm.1042146442463543&type=1&theaterРазбира се че "НЯМА ИЗНЕНАДА"! Де жа вю! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Прояви разбиране към гледната им точка! Тяхния интерес от векове е защитаван от англосаксонците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Има малцинства в България, за които Русия никак не влиза в образа на "освободител" За тях тя е "агресора който е подкрепил сепаратистите българи! Няма как да не отчетеш че за тях това е истината и те се страхуват от Русия от векове! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още