IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мерките за подпомагане след бедствия минаха на първо четене в Народното събрание

Финансова помощ ще получават само хората, които не могат да си позволят застраховка

11:25 | 26.06.15 г. 1
Мерките за подпомагане след бедствия минаха на първо четене в Народното събрание

Държавата ще подпомага финансово само тези пострадали при бедствия, които не могат да си позволят да застраховат собствеността си. Това реши парламентът, като одобри на първо четене промени в Закона за защита при бедствия, внесени от кабинета.

Възражения имаше само от страна на БСП. Според социалистите поправката поставя хората в неравностойно положение, защото оценката ще бъде лична.

Според промените право на помощ ще имат тези български граждани, които не са могли обективно поради икономическия им статус да застраховат своето имущество.

За онези, за които се прецени, че са имали възможност да застраховат имуществото си, но не са го направили, държавата няма да носи отговорност за собствеността.

Предвижда се след настъпване на неблагоприятно събитие, свързано с бедствие, държавата чрез своите органи - Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет и Агенцията за социално подпомагане, да прецени доколко е настъпило увреждане или щета върху собствеността на лицето, което не може със собствени средства да застрахова имота си.

Агенцията за социално подпомагане ще преценява кои лица трябва да бъдат подпомогнати, доколкото не са могли сами да застраховат имуществото си срещу съответния риск заради социалния и икономическия си статус.

Средствата от централния бюджет през бюджета на Министерството на труда и социалната политика, респективно социалната агенция, ще достигат до хората, които имат нужда от подпомагане при бедствия.

Още политически новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Flam
преди 8 години
С това държавата официално си измива ръцете! А как точно ще преценяват кой може да си позволи застраховка и кой не.. Както например с детските - ще се прикриват доходи и пак ще има малко облагодетелствани и много необезпечени хора без дом!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още