IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция решава с референдум за сделката с кредиторите

Ципрас нарече плана на кредиторите "непоносимо бреме" и призова гърците да дадат "категоричен отговор" на "този ултиматум"

07:21 | 27.06.15 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът в телевизионната си изява след решението. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът в телевизионната си изява след решението. Снимка: Ройтерс

Гръцката драма отново има продължение. Броени часове след като се прибра от Брюксел, след спешно заседание с някои министри гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви, че в страната ще се проведе референдум за предложения на правителството му план. Допитването ще се състои на 5 юли. Въпросът, който ще бъде поставен пред гласоподавателите е дали страната иска или не да приеме условията, които й предлагат МВФ и Европейската централна банка (ЕЦБ).

Още днес премиерът ще поиска от парламента да одобри формално допитването. Това означава, че Атина най-вероятно няма да плати на 30 юни вноската си към МВФ, тъй като властите неведнъж заявиха, че не разполагат с толкова свободни средства.

Освен това Ципрас щял да помоли кредиторите си да удължат с няколко дни изтичащата на 30 юни спасителна програма. С това обаче отново се променя времевият план за преговори с кредиторите. По програмата блокирани са около 7,2 млрд. евро, но управляващото правителство на радикалната левица и националистите не изпълнява реформите, срещу които да се отпускат траншове.

Критичният тон на премиера показва какво очаква от референдума. В обръщението си към избирателите той нарича плана на кредиторите "непоносимо бреме" за нацията и призова гърците да дадат "категоричен отговор" на "този ултиматум".

"Гърци, след това изнудване да приемем орязване на разходите и една унизителна програма за съкращения, която няма край и няма изглед да ни изправи на крака, ви призовавам да решите патриотично и гордо, както повелява гордата история на гърците", заяви премиерът. 

„Тези предложения, които явно нарушават общоевропейските правила и право на заетост, равенство и достойнство, демонстрират, че целта на някои наши партньори се явява не достигането на договореност за всички страни, а, възможно е целта им да се явява унижението на целия народ“, каза той. „Ние сме длъжни да отговорим на ултиматума на основа суверенното изразяване на волята на целия народ“, подчерта гръцкият министър-председател. 



Според гръцкия държавен министър Никос Папас народът ще се изкаже против предложенията на кредиторите.

Според някои анализатори ходът на премиера да насрочи референдум вероятно значи, че той не е убеден, че всичките депутати от коалицията с националистите ще застанат зад сделка, ако тя трябва да бъде одобрена от парламента.

Това значи, че въобще не е сигурно днес ще има извънредно заседание на финансовите министри от Еврогрупата, пояснява Ройтерс. Възможно е такава да има, но да се дискутира план Б, тоест възможните последици от евентуално излизане на Гърция от еврозоната. От Атина заявиха, че в събота ще има среща на вицепремиера Янис Драгасакис и главният преговарящ Евклид Цакалотос с управителя на Европейската централна банка Марио Драги.

Референдумът е рискова стратегия за Ципрас, отбелязва британският всекидневник The Telegraph. Преди четири години бившият министър-председател Андреас Папандреу бе ефективно отстранен от европейските кредитори, защото предложи референдум за спасителния пакет през 2011 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 13 rate down comment 4
kurta007
преди 8 години
отностно заплатите,все пак в Гърция е нямало 45г комунизъм нали ?и второ ,заплатите им са такива,но не за дълго ! вече 5-6 държави от Средна и Източна Европа,в който е имало комунизъм,ги изпревариха.Предстой още много да ги изпреварят.Гърция само за 10-20г от средно развита европеиска държава ще се превърне в гето.Нама никаква разлика с нас,мързелив и глупав народ,само че там не е имало 45г и затова са и по-напред.За след 10г не съм сигурен обаче дали още ще е така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 12
SS-23
преди 8 години
Този, който бие минуси на пост 17 - да излезе като мъж и да се аргументира!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 14
SS-23
преди 8 години
Не разбирам - защо сте нацвъкали минуси на пост 11 ? Нима не съм прав, че когато кредитираш (искаш да спечелиш) някого, трябва да го правиш правопропорционално на това, което би могъл да му вземеш, преди още да си го кредитирал, а не въз основа на това- какво очакваш да вземеш , след като си го кредитирал!Ако тази простичка формула бъде спазвана, кредитирането най-вероятно щеше да се свие, но щеше да отива в правилен размер там, където то може да бъде върнато без да предизвика "ексцесии"!Замислете се дълбоко над тези мои думи и ще видите, че съм прав!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 21
eng.Garin
преди 8 години
Референдума е просто инструмент за натиск върху кредиторите. Изглежда като"руската рулетка" на челото на Ципрас, но всеки знае, че след Ципрас, идва челото на кредиторите. Именно референдума ще направи шансовете за споразумение в понеделник огромни, а не 50/50 (по Шойбле). По-долу се говори как Ципрас бил виновен за ставащото, като кратък поглед на историята показва,че Гърция си е такава далеч отвъд царуването на Ципрас и по-скоро Ципрас е правилния политик в правилния момент, което иде да покаже колко зрели са гърците като общество! А за другите дето говорят за бедните и въшливи гърци .....господа Другари, пишете от държава в която средната заплата е по-ниска от най-ниската пенсия в Гърция, моля поддържайте някаква връзка с реалността!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 20 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 8 години
Чудесно измиване на ръцете на Ципрас, имаха 6 месеца за референдум, но ще го прилагат когато трябва да плащат вноската си - толкова ли са наивни или мислят, че кредиторите са *** - казваш им абе ние сме в процедура на реферндум няма плащаме нищо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 8 години
то и сега има вероятност да е поредния блъф ! Целта да се премине отвъд 29 -30 . После няма значение .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 34 rate down comment 4
Ironhorse
преди 8 години
Преди няма и месец (15.05.2015), Шойбле предложи на гърците референдум, но тогава Факис отказа:Министърът отхвърли предложението на германския си колега Волфганг Шойбле за референдум за продължаване на реформите.http://***.lentata.com/page_7226.htmlТези номерца на Ципурата и Нафакания, няма да минат, нито пред кредиторите, нито пред читавите гърци.Дупе да им е яко на Ципурас, Факис, Насериса, мързеливите и работните гърци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 26 rate down comment 5
индианеца
преди 8 години
"Ами що са им дали повече, отколкото могат да поемат? Кой е виновен, че е дал?! "Даа бе, "лукавият ме накара, аз съм невинен".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 38
SS-23
преди 8 години
Когато ти дадат парите - ядеш и пиеш. Чак после на такива като теб им идва акъла, че трябва да връщат.---Ами що са им дали повече, отколкото могат да поемат? Кой е виновен, че е дал?! Що не са си правили сметката като дават? Лихвари- лакомията за все по-голяма печалба ше ви доведе до все по-голяма загуба!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 31 rate down comment 2
rover
преди 8 години
Абе ти само глупости ли ще пишеш? Когато ти дадат парите - ядеш и пиеш. Чак после на такива като теб им идва акъла, че трябва да връщат. И тогава започват точно като теб да плещят безсмислици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още