IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция решава с референдум за сделката с кредиторите

Ципрас нарече плана на кредиторите "непоносимо бреме" и призова гърците да дадат "категоричен отговор" на "този ултиматум"

07:21 | 27.06.15 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът в телевизионната си изява след решението. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът в телевизионната си изява след решението. Снимка: Ройтерс

Гръцката драма отново има продължение. Броени часове след като се прибра от Брюксел, след спешно заседание с някои министри гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви, че в страната ще се проведе референдум за предложения на правителството му план. Допитването ще се състои на 5 юли. Въпросът, който ще бъде поставен пред гласоподавателите е дали страната иска или не да приеме условията, които й предлагат МВФ и Европейската централна банка (ЕЦБ).

Още днес премиерът ще поиска от парламента да одобри формално допитването. Това означава, че Атина най-вероятно няма да плати на 30 юни вноската си към МВФ, тъй като властите неведнъж заявиха, че не разполагат с толкова свободни средства.

Освен това Ципрас щял да помоли кредиторите си да удължат с няколко дни изтичащата на 30 юни спасителна програма. С това обаче отново се променя времевият план за преговори с кредиторите. По програмата блокирани са около 7,2 млрд. евро, но управляващото правителство на радикалната левица и националистите не изпълнява реформите, срещу които да се отпускат траншове.

Критичният тон на премиера показва какво очаква от референдума. В обръщението си към избирателите той нарича плана на кредиторите "непоносимо бреме" за нацията и призова гърците да дадат "категоричен отговор" на "този ултиматум".

"Гърци, след това изнудване да приемем орязване на разходите и една унизителна програма за съкращения, която няма край и няма изглед да ни изправи на крака, ви призовавам да решите патриотично и гордо, както повелява гордата история на гърците", заяви премиерът. 

„Тези предложения, които явно нарушават общоевропейските правила и право на заетост, равенство и достойнство, демонстрират, че целта на някои наши партньори се явява не достигането на договореност за всички страни, а, възможно е целта им да се явява унижението на целия народ“, каза той. „Ние сме длъжни да отговорим на ултиматума на основа суверенното изразяване на волята на целия народ“, подчерта гръцкият министър-председател. 



Според гръцкия държавен министър Никос Папас народът ще се изкаже против предложенията на кредиторите.

Според някои анализатори ходът на премиера да насрочи референдум вероятно значи, че той не е убеден, че всичките депутати от коалицията с националистите ще застанат зад сделка, ако тя трябва да бъде одобрена от парламента.

Това значи, че въобще не е сигурно днес ще има извънредно заседание на финансовите министри от Еврогрупата, пояснява Ройтерс. Възможно е такава да има, но да се дискутира план Б, тоест възможните последици от евентуално излизане на Гърция от еврозоната. От Атина заявиха, че в събота ще има среща на вицепремиера Янис Драгасакис и главният преговарящ Евклид Цакалотос с управителя на Европейската централна банка Марио Драги.

Референдумът е рискова стратегия за Ципрас, отбелязва британският всекидневник The Telegraph. Преди четири години бившият министър-председател Андреас Папандреу бе ефективно отстранен от европейските кредитори, защото предложи референдум за спасителния пакет през 2011 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 15 rate down comment 0
pecan
преди 8 години
референдума ще се реши от това дали ще работят банкоматите на 1 юли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 23 rate down comment 1
pecan
преди 8 години
референдума ще се реши от това дали ще работят банкоматите на 1 юли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 27
SS-23
преди 8 години
Нека гърците сами решат по какъв начин да поемат гъбката с оцета.---гъбката с оцета се поема в мига, когато ти отпуснат кредит! сега те решават - дали да продължат да поемат оцета и да се гърчат, или да изхвърлят цялата отровна гъба и да вземат друга - нова!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 34 rate down comment 9
rover
преди 8 години
ви призовавам да решите патриотично и гордо, както повелява гордата история на гърците=========================================================================Длъжникът, гол и въшкав, не може да бъде горд. Само арогантният и нахален комунист може да се гордее с това, че не държи на думата си. Нека гърците сами решат по какъв начин да поемат гъбката с оцета. Защото това е неминуемо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 40 rate down comment 12
Ironhorse
преди 8 години
Хахахах,ЧЕРЕН понеделник се задава, а Ципурас иска да се измъкне като пръдня из ***.Само комуниста може да доведе до пълна разруха страната си и после да каже, ами хайде да направим референдум.Какъв референдум на 5 Юли, като 29 и 30 юни са преди посочената дата.Хахахаха.Гърция официално сама утече в канала.Отговорността е изцяло на Ципурас.В петък ЕЦБ не вдигна лимита на помощта ЕЛА, а Меркел закова че в понеделник може ЕЦБ да даде пари САМО ако има сделка.Чао на "гордите" гърци.ППДо Министерски съвет на Р.БългарияОградата по южната ни граница с Турция, спешно да се удължи по цялата гръцка част.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 11
shpono
преди 8 години
И в Германия да дойдат на власт комунисти популисти и Германия може да фалира :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 31
SS-23
преди 8 години
Гърция решава с референдум за сделката с кредиторите---Някой спомня ли си, че точно преди 3 дни - предложих същото и че това е единственият прагматичен, разумен и правилен политически ход на Ципрас! Държавата - това са хората (а не правителството) и хората са длъжни сами да решат съдбата си!Браво Ципрас! Голям си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 8 години
по същия незабелязан начин пропуснаха 5 юни , така официално ще са фалирали със задна дата - това беше целта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 8 години
Нарочно сега го предлагат , защото няма време :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още