IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топлинната енергия ще поевтинее с между 0,6% и 16% от 1 юли

НЕК ще изкупува повече електроенергия, произведена по високоефективен начин, но ще спести 130 млн. лева от това

13:07 | 30.06.15 г. 1
Топлинната енергия ще поевтинее с между 0,6% и 16% от 1 юли

Топлофикационните услуги поевтиняват с между 0,6% и 16% от 1 юли спрямо миналия юли, реши на закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) днес. Най-голямо ще е намалението за абонатите на дружетсвото във Велико Търново, а най-малко ще е за клиентите на Топлофикация - Русе, съобщи председателят на регулатора Иван Иванов пред журналисти след заседанието.

В София клиентите ще плащат с 13% по-малко спрямо изминалия зимен сезон. С 14% намалява цената на топлофикационните услуги в Разград, а с 13,5% - в Бургас. В Пловдив, Варна и Плевен цената на услугите, предлагани от топлофикационните дружества, спада с около 10 на сто. По-малко е намалението за Габрово (2,6%) и Сливен (8,5%).

Спрямо 1 април, когато имаше значителна промяна в цената на природния газ, услугите на топлофикациите също поевтиняват, макар и по-скромно - средно с между 7 и 9 на сто. В София цената ще е с 6% по-ниска.

Председателят на енергийния регулатор съобщи още, че най-вероятно това ще е намалението, с което топлофикациите ще влязат в новия зимен сезон, макар и на 1 октомври да има преразглеждане на цената на газа, който е основната суровина за топлофикационните дружества. Иванов коментира, че внимателно следи цената на петрола на световните борси и неговата преценка е, че няма да има поскъпване на суровината, тоест и цената на природния газ ще остане стабилна.

Цените, които КЕВР определи днес, се отнасят до 35 топлофикации и заводски централи. Освен цената на топлинната услуга, регулаторът е определил и преференциалните цени за изкупуване на електрическата енергия, произведена от високоефективното комбинирано производство. 

В ценовото решение е определено, че Националната електрическа компания (НЕК) ще изкупи 3,2 тераватчаса такава енергия, което е с 9% повече спрямо изтичащия регулаторен период. В същото време обаче НЕК няма да изкупи 916 хил. мегаватчаса неефективно произведено електричество и така ще спести 130 млн. лева, уточни Иванов.

Той е убеден, че макар и пределните цени да намаляват, топлофикациите ще бъдат в добро финансово състояние, защото КЕВР увеличава нормата им на възвръщаемост - от 4% на 5%. Иванов посочи, че са се съобразили с исканията на дружествата, защото нормата на възвръщаемост на ЕРП-тата е 8 на сто и така ще е по-справедливо.

По време на брифинга Иванов посочи, че три топлофикационни дружества са предприели активна политика за привличане на клиенти. Това са дружествата в Русе, Сливен и Перник. Те са показали в своите заявления сериозни повишения на топлинния товар, но са успели да го докажат и регулаторът е уважил техните искания, посочи още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
tuti fruti
преди 8 години
Със сигурност биха могли да намалят цените повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още