IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката икономика срещу европейското сближаване

От развита, икономиката на страната може да се върне толкова назад, че да наложи нова категория

08:14 | 04.07.15 г. 12
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гърция вече може би се нуждае от собствена икономическа категория, докато се бори с неуправляем дълг и перспективата за изпадане от еврозоната: категория на „повторно нововъзникваща“ (demerging) икономика.

Идеята за нововъзникващите икономики – преди бедни, лошо управлявани и затворени пазари, които се отварят и реформират, за да постигнат бърз растеж за догонване, е добре позната. Имаме акроними като БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР) и MINT (Мексико, Индонезия, Нигерия и Турция), за да ги обединим.

В рамките на Европейския съюз идеята има друго име, конвергенция или още сближаване, защото включва и хармонизиране на стандарти и закони. Бивши диктатури като Гърция, последвана от Португалия, Испания, а след това и обеднелите държави от бившия Съветски съюз, имаха възможност да създадат демокрации, да реконструират икономиките си и да доближат благосъстоянието на глава на населението до нивата във Франция и Белгия.

Гърция е в процес на сближаване още от преди да влезе в ЕС през 1981 г. След това получи огромна подкрепа, за да продължи още процеса на конвергенция – между 3% и 4% от брутния национален продукт годишно под формата на европейско финансиране. Тази подкрепа доведе до по-слаба трансформация, отколкото в други страни като Ирландия, защото фондовете бяха пропилени, основно за финансиране на дефицита по текущата сметка на страната, вместо за инвестиции в инфраструктурата. И все пак имаше и някакво развитие, пише в свой анализ Bloomberg.

След въвеждането на еврото през 1999 г. Гърция получи друг огромен стимул от евтино кредитиране. Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа през 90-те започна на около 24%, три пъти повече от средното за страните, които щяха да се присъединят към еврото заедно с Гърция. До 2002 г. разходите по дългосрочните заеми на Гърция и други членове на еврозоната се сближиха до около 5%. Те спаднаха още повече, докато през 2010 г. обаче кредитите на Гърция не я отдалечиха отново от всички останали.

Тези пари на заем бяха използвани неефективно, довеждайки до претоварен публичен сектор, ниска продуктивност и корупция. Но въпреки това резултатът от този ограничен паричен късмет се изразяваше в благосъстояние. Не можем да знаем какво щеше да стане с Гърция, ако беше останала извън ЕС и еврозоната след 1980 г., но разумното предположение би било да последва модела на по-голямата си съседка – Турция.

Гърция започна да става по-богата от Турция през 1980 г. Но щом влезе в ЕС, страната продължи в същата посока, превръщайки се в богата развита икономика и оставяйки Турция – нововъзникваща икономика – доста назад. Това напомняше за еднопосочна улица, но не беше: в момента гръцката икономика може би се доближава до размера си, който щеше да има, ако не се беше присъединила към ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 8 rate down comment 13
ivan.kostov.39
преди 8 години
Що ми се струва, че икономическите светила, които предричат ужасно бъдеще за гърците и икономиката им, пропускат , че гърците вече се намърдаха на необятния руски пазар? Мисля, че не гърците, а Германия и Брюксел,ще съжаляват за разпадащия се Европейски съюз и загубата на пазарите.........Горко на българите, че нямаме достойни лидери :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 6
dr.5rov
преди 8 години
Харесах статията. Има доста интересни и поучитени факти. Тя разбира се е също част от капанията срещу гръцкото правителство. Това обаче му е хубавото на такива остри сблъсъци, че всяка от страните вади факти, които иначе ние самите трудно бихме изкопали. Така за кратко време научаваме много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 2
Pyramid
преди 8 години
"Гърция, в момента, ми е по-малката грижа. Там живеят 9 милиона гърци. Няма да им е лесно никак но, ще /трябва да/ се справят. по-ме боли за дебългаризацията." Ето, който не може да чете, какво пропуска: АЗ си издумах по статията, каквото имах. Още в предния пост. А ти, да беше прочел внимателно още заглавието на онази статия, с два последователни пълни члена-да се чудиш, кой е истинският, кой-не. За "хейтенето" дума да не отварям, има си българска "мразя". Не, не мразя. мъка ми е, че такива умници като теб припяват на (английски/***, все ми е тая). За мен, И ДВАТА езика са чужди. "Излагал съм се". Научи се да виждаш думите, и ще се стреснеш, колко си неуместен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 5
bigmamascandal
преди 8 години
За втори път се излагаш днес, първо с пълния член в статията за Ханке, сега и тук. Чети малко, преди да пишеш. А иначе за самата статия нещо по същество, или само хейтим по дефолт?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
Трябва да се каже цялата истина и корен на проблема Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group - http://yphalachev.blogspot.com.es/2015/05/blog-post_10.htmlСледва Вътрешна афера http://e-vestnik.bg/20501/hishtnicheska-natsiya/ филма - http://***.dokumentalni.com/?p=985,и професора също обяснява добре как Бернарке и Грийнспан като шефове на ФЕД са отказали да контролират и спрат измамата - https://***.youtube.com/watch?v=-FRvpsBL6Vs&feature=youtu.be51% от проблвмите на света идват от лихвата - http://star05.net/infusions/booklib/book.php?book_id=199Историята и науката доказа ,че лихвата е зло ,и не съм съгласен с някои изречения в книгиТЕ - http://star05.net/infusions/booklib/book.php?book_id=200Тоест така наречените кризи на капитализма ''бизнес кризи'' са просто кражба през банки ,инфлация и т.н. ''методи'' , и съм обяснил всичко - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 5
Pyramid
преди 8 години
"От развита, икономиката на страната може да се върне толкова назад, че да наложи нова категория"Гърция, в момента, ми е по-малката грижа. Там живеят 9 милиона гърци. Няма да им е лесно никак но, ще /трябва да/ се справят. по-ме боли за дебългаризацията.Особено, в /уж/ авторитетна медия като "Инвестор"- а: От колко време приканвам: Наемете си редактор! Четете си /и/ сами статиите, за Бога! И въведете опции за корекция на допуснати грешки, ако човек се усети. Ами то, само в заглавията ако ги преброите...За каква "национална идентичност" току се сещаме, като се губят първите 7 години на повечето?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 11
STRAHO
преди 8 години
Ако беше замълчал какво лошо за България щеше да последва? Този човек е готов да поеме всичката помия идваща от САЩ върху България. Утре как ще се гледаме и с Гърция!? :))) Бедствиеееее живо бедствие! :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 12
STRAHO
преди 8 години
"Греческий кризис повышает нервозность и тревогу в балканских странах. Как и можно было ожидать, наиболее жесткая и недружественная реакция на греческие проблемы наблюдается со стороны северного соседа Афин Болгарии. Президент этой страны Росен Плевнелиев в прямом эфире без обиняков заявил, что нельзя платить долги референдумами. "=====И тук някой пак е "цвъкал" по площада по поръчка! :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 6
STRAHO
преди 8 години
https://eadaily.com/news/2015/07/03/balkanskie-sosedi-nablyudayut-za-problemami-grecii-s-trevogoy-i-zloradstvom-mnenie"...И самое главное: около 300 тысяч болгар (в основном болгарок), работающих в Греции, могут вернуться обратно в Болгарию, а рабочих мест для них как не было, так и нет."===И това само в ГърцияА тук ни заливат с едни статистики, правителство след правителство, за намаляването на безработицата в България! Имам чувството че всяко правителство се състезава да изгони колкото се може повече българи вън от страната за да отчете успехи с безработицата и същевременно да си осигури постъпления в хазната от изгонените, за да има с какво да НАХРАНИ през обществени поръчки приближени фирмички! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 7
STRAHO
преди 8 години
https://eadaily.com/news/2015/07/03/balkanskie-sosedi-nablyudayut-za-problemami-grecii-s-trevogoy-i-zloradstvom-mnenie"...И самое главное: около 300 тысяч болгар (в основном болгарок), работающих в Греции, могут вернуться обратно в Болгарию, а рабочих мест для них как не было, так и нет."===И това само в ГърцияА тук ни заливат с едни статистики, правителство след правителство, за намаляването на безработицата в България! Имам чувството че всяко правителство се състезава да изгони колкото се може повече българи вън от страната за да отчете успехи с безработицата и същевременно да си осигури постъпления в хазната от изгонените! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още