IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EY: Българската икономика ще нарасне с 1,9% през 2015 г.

Еврозоната е в период на най-голям растеж от 2011 г. насам, посочва консултантската компания

16:56 | 02.07.15 г. 2
EY: Българската икономика ще нарасне с 1,9% през 2015 г.

Очаквания за умерен растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) на България от 1,9 на сто за 2015 г. и 2,6 на сто за 2016 г. разкрива последният доклад на международната консултантска компания EY, който поставя фокус върху европейската икономика.

Експертите отчитат, че през първите три месеца на 2015 г. крайното потребление в България бележи спад от 0,6% на тримесечна база, а инвестициите нарастват с едва 0,4%. Силните резултати по отношение на БВП през първото тримесечие са в резултат на износа, който продължава да се увеличава дори и след пика от 8,3% в периода октомври-декември 2014 г.

Според доклада е малко вероятно обаче този модел да се запази през следващите тримесечия. Предвид прогнозата, че търсенето на вътрешния пазар ще остане доста вяло, прогнозата за растеж на БВП за 2015 г. е намалена от 2,1% преди три месеца на 1,9%. За 2016 г. очакванията са за растеж на БВП от 2,6%, като се предвижда увеличение на търсенето на вътрешния пазар и компенсиране на по-слабия принос, осигурен от нетния износ.

"Ние виждаме, че компаниите възвръщат увереността си за нови инвестиции и разкриване на работни места. Въпреки леко намалената прогноза за България спрямо тази отпреди три месеца, възстановяването на икономиката е осезаемо, макар и не с темповете от преди кризата, и ние оставаме сравнително оптимистични", коментира Николай Гърнев, управляващ съдружник на EY България.

За периода 2017-19 г. прогнозата за растежа на БВП е за средно 3,4% годишно, като основна движеща сила за това ще е по-стабилно възстановяване в растежа на износа. Експертите отчитат, че подобрението в еврозоната дава тласък, но рецесията в Русия забавя експорта.

Освен това се прогнозира наваксване в търсенето на вътрешния пазар. И потребителските разходи, и инвестициите, се очаква да се засилят в периода 2016-18 г., компенсирайки изоставането от годините на изключително слаб ръст. Увеличението обаче ще бъде постепенно, имайки предвид въздействието от очакваната тенденция за спад в броя на работещото население.

Като проблем се отчитат и неблагоприятните демографски тенденции. Според анализа населението в активна възраст ще спада с приблизително 1,4% на година в периода 2015-19 г. Загубата на обучени кадри ще постави под натиск повишаването на производителността и ще намали потенциалната продукция от икономиката.

Икономиката на еврозоната ще нарасне с 1,6 на сто през тази и с 1,9 на сто през следващата година, показва още докладът на експертите на EY, като в основата на покачването ще бъдат по-високите потребителски разходи и износът.

Анализът отчита, че 2015 г. стартира положително за валутния съюз. През първото тримесечие БВП нарасна с 0,4% спрямо същия период на предходната година. По този начин бе изпреварен и растежът в САЩ, и този в Обединеното Кралство.

Експертите на EY очакват постепенно ускоряване на темповете на инвестиционните разходи през втората половина на 2015 г. и през 2016 г. Прогнозите са общите инвестиции да нараснат с 1,1% през 2015 г., преди да скочат с почти 3% в периода 2016-2017 г. За периода 2018-2019 г. се прогнозира разширение със средно 2,5%.

Това е значително под нивата на растеж на инвестициите от периода преди кризата, но тъй като голяма част от инвестициите тогава бяха в жилищно строителство, сега по-бавното натрупване на капитал не означава непременно по-нисък растеж.

Условията по заемите продължават да се подобряват, както и мерките за засилване на доверието на бизнеса. С продължаващата несигурност относно бъдещето на Гърция в еврозоната обаче и последиците от потенциален Grexit, посоченото по-горе все още не е намерило изражение в по-високи инвестиционни разходи, отчита анализът.

"Като изключим Гърция, много от облаците, които бяха надвиснали над eврозоната, се разсеяха през последните 6-12 месеца, а икономиката реагира с по-бърз растеж и създаване на работни места. Рисковете остават, разбира се, но евтиното финансиране, слабото евро и постепенно нарастващото чувство за сигурност у домакинствата, всичко това са фактори, които предполагат, че бизнес инвестициите могат да започнат да се възстановяват през следващите тримесечия", коментира Том Роджърс, старши икономически съветник на EY.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Тъй като напоследък няма новини за газта, ще пусна една интересна статийка от която ще стане ясна причината за тази липса."Изданието The Trumpet в статия със заглавие: Опасен нов Северен поток Газпром в Германия изразява недоволство: Когато тръбопровода бъде завършен, Източна Европа може да се окаже напълно зачеркната от газовата картина. Изданието пише, че Украйна, Полша, Унгария, Болорусия, Словакия и Румъния ще бъдат изключени от газовия процес.Подписаният меморандум за създаването на още един северен морски тръбопровод предизвика не малко въпроси у диванните експерти, които тутакси заявиха, че Русия няма да може да се справи с два тръбопровода Северен поток и Турски поток.......В близко бъдеще Европейския съюз ще се обслужва от два руски газопровода Северен и Южен, и няма да бъде на монопол на транзита на руски газ, пише ***.greazy.netЗдравей, Бойко Методиев Борисов, газовото хъбче, а? Много поздрави на американските ти господари! " :)afera.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
iivanoff
преди 8 години
за да са винаги в контролиран Хаос маймуните, трябва резкия сриФФ да бъде последван от рязък ръст... като периода и амплитудата на всеки цикъл, трябва да са различни от предходния... а за да нараства ентропията постоянно в ограничената среда обитавана от маймуните, трябва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още