IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ-София с 68% спад на оборота през първото полугодие

Понижението само през юни е от 65% на годишна база, като това е последният месец с активно участие на КТБ като инвестиционен посредник

09:35 | 03.07.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор
БФБ-София с 68% спад на оборота през първото полугодие

БФБ-София АД отчита спад на оборота с 68% на годишна база до 250,6 млн. лв. през първото полугодие на 2015 г., показват данни на пазарния оператор.

Данните само за юни 2015 г. са в същия стил и понижението е от 65% на годишна база до 26,4 млн. лв. Юни беше последният месец с активно участие на Корпоративна търговска банка (КТБ) на родния капиталов пазар, като оборотът на банката бе за 31,7 млн. лв., а за първото полугодие на миналата година - за 187 млн. лв.

Както и преди сме отбелязвали, в топ три по оборот на БФБ-София за последните 6 години са Булгартабак холдинг АД, Петрол АД и КТБ с 333, 286 и 259 млн. лв., съответно.

След залеза на КТБ БФБ-София изгуби основния си генератор на оборотите както като посредник, така и като емитент, който да се търгува и така борсата да получава комисиони. КТБ бе неизменнен лидер по оборот на БФБ-София в последните години.

Оборотът на БФБ-София от 26,4 млн. лв. през юни все още не е под абсолютното дъно за последните около 10 години от 23,2 млн. лв., достигнати през юли 2014 г. Все пак предстоят отпускарските юли, август и септември, като е възможно да бъдат достигнати нови оборотни низини.

Лидерите по оборот при акциите през юни 2015 г. са Холдинг Света София АД с 6,8 млн. лв., Адванс Терафонд АДСИЦ с 3,9 млн. лв., Монбат АД с 2 млн. лв., Адванс Екуити холдинг АД с 1,7 млн. лв. и ПИБ с 1 млн. лв.

От началото на 2015 г. с най-голям оборот са Адванс Терафонд АДСИЦ с 19 млн. лв., Синтетика АД с 14,2 млн. лв., Велграф Асет Мениджмънт АД с 11,7 млн. лв., Трейс груп холд АД с 10,7 млн. лв. и Софарма АД с 9,2 млн. лв.

През май българският пазар бе напуснат от т. нар. „индексни фондове“ на RBS, което допълнително ще намалява оборотите на родния пазар в бъдеще поради липсата на преструктуриране.

Сред инвестиционните посредници с най-голям оборот през юни са ПФБК ООД с 8,5 млн. лв. само на основния пазар на БФБ-София, където се търгуват най-ликвидните акции. Номер две е Карол АД с 6,9 млн. лв., а номер три - Авал Ин АД с 6,7 млн. лв.

Конкуренцията за полугодието е оспорвана между ПФБК ООД и Евро-Финанс АД със съответно 55,4 млн. лв. и 55,3 млн. лв. само на "Основен пазар". Третото място се заема от Капман АД с 47,1 млн. лв.

Лидерите по брой сделки на "Основен пазар" за полугодието са Карол АД с 19 491, Елана Трейдинг с 8 833 и БенчМарк Финанс АД с 5 181 сделки.

Юни донесе първия месечен ръст на SOFIX от три месеца, но с минималните 0,5%. Загубата за първото полугодие е 7,1%, а спадът за последните 12 месеца е в рамките на 14,6%.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в дружеството.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Холдинг Света София АД(HSOF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
vankata89
преди 8 години
На тоя дет ми е дал минуса интересно ми е какво не му харесва в коментара ми. От Saxo Bank може да си купиш акции от например Полша Чехия, Сингапур Хонг Конг последните две даже не са в европейския саюз. Дори да има някоя читава компания на БФБ което рядкост за да инвестира някой пари отвън трябва специално да си отвори акаунт при Бг посредник. Чакайте кокошкарите да ви вдигнат оборота :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
vankata89
преди 8 години
Ако случайно компаниите от наща борса са видими в някоя световна платформа като Saxo Bank или Interactive Brokers може и някой чужденец по погрешка да дигне малко оборота :D. Чудя се защо нас ни няма там дали защото те не ни искат или защото наща борса не е направила нищо по въпроса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още