IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд за енергийна сигурност ще балансира цената на тока

Очаква се от новата вноска да бъдат събрани около 200 млн. лв., съобщи Теменужка Петкова

14:57 | 03.07.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Фонд за енергийна сигурност ще балансира цената на тока

Да бъде създаден специален нов Фонд Сигурност за енергийната система, който да подпомогне НЕК за справяне с финансовия дефицит, породен от необходимостта от изкупуване на енергия по дългосрочни договори и така да не се стигне до повишаване на цената на електроенергията нито за бита, нито за индустрията. Това решение представиха днес след заседанието на Съвета поенергийна сигурност към Министерския съвет представителите на правителството, работодатели и синдикати, предаде БТА.

„Фондът ще бъде попълван от приходите от продажбата на емисии въглероден диоксид и от пет процентна вноска върху приходите от продажбата на енергия на всички предприятия, производители на енергия в страната. Очаква се от новата вноска да бъдат събрани около 200 млн. лв.”, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова.

Фондът ще се управлява съгласно Наредба на кабинета, която предстои да бъде издадена. В нея ще бъдат разписани функциите на фонда, реда на събиране на приходите в него и на разходите, които той ще прави, посочи министърът. 

„Претендираме, че сме намерили добро решение за справяне с предизвикателствата в енергетиката - тарифния дефицит на НЕК и предстоящото либерализиране на енергийния пазар”, заяви пред медиите вицепремиерът Томислав Дончев. Той отбеляза, че се предприемат цял пакет от мерки, които имат за цел да се ограничи свръхподпомагането в някои от секторите на енергетиката, както и да се балансира като цяло системата.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че ще бъдат направени промени в Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяеми източници, свързани с определянето на цените за изкупуване на енергия от ВЕИ.

"Цялото количество енергия, което ВЕИ произвеждат над часовете, определени в ценовото решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), ще се изкупуват вече не по цена на обществения доставчик, която сега е 125 лв. на мегаватчас, а по цена за излишък на балансиращия пазар, която в момента варира между 4 и 6 лв. за мегаватчас", каза Петкова.

Другата промяна в законодателството предвижда от енергията, произведена от ВЕИ, която НЕК е задължена да изкупува по преференциални цени, да се приспада енергията за собствени нужди на централите като ще се намали и коефициентът на полезно действие на съответните мощности.

"Постигнахме консенсус и по възможността КЕВР да се възползва от резултатите от проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция във ВЕИ сектора и където бъдат установени отклонения между декларираните и реално извършени инвестиции да бъдат намалявани преференциалните цени на съответните централи", заяви още министър Петкова. Предприятия, които са изградили своите енергийни обекти с безвъзмездна финансова помощ по европейски проекти и това не е отчетено в ценообразуването, също ще бъдат с редуцирани цени на произвежданата електроенергия, обяви министър Петкова.

На Български енергиен холдинг са дадени предписания за намаляване на административните разходи до края на годината с 10 процента или с около 20 млн. лв.

„Всички предприети от нас мерки ще бъдат представени пред КЕВР и ако тя счете за необходимо, ще промени ценовото си решение”, заяви министър Петкова.

Синдикати и работодатели са доволни от намерените решения

Най-важното от днешната среща е, че намерихме резерви, за да не се стигне до повишаване на цените на електроенергията нито за бита, нито за индустрията. Това заяви Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК и координатор на работодателските организации, взели участие в днешната среща на Съвета по енергийна сигурност към Министерския съвет.

Данев каза, че очаква след като се направят съответните сметки от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране, да няма повишение на цената на електроенергията. Поет е ангажимент от страна на парламентарната комисия по енергетика законовите промени да станат факт до 24 юли този месец и да има време след това КЕВР да се произнесе, отбеляза още той. Данев подчерта, че има пълно съгласуване на вижданията и с Министерството на икономика и с Министерството на финансите, чиито министри също присъстваха на срещата.

„До следващата сряда, когато ще бъде следващото заседание на съвета, ще се предложат и критерии за определяне на праговете, по които ще се включват предприятия в обхвата на Наредбата към ЗЕ за облекчаване на индустриални предприятия в плащането на цената задължения към обществото”, каза Данев.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров каза, че е обнадежден от идеята за създаването на Фонда за енергийна сигурност, който да подпомага изкупуването на скъпата зелена енергия. Остава нерешена темата как да бъдат организирани добавките върху енергията за износ, каза Димитров. Този въпрос остава отворен за дискусия до следващата сряда. Според Димитров след като фондът започне да функционира, НЕК няма да бъде натоварвана повече с текущ дефицит, а натрупаният досега тарифен дефицит в размер на 1,4 млрд. лв. има надежда да бъде разсрочен и изплащан постепенно. Това е много важно за отпушването на разплащанията в енергетиката, защото НЕК дължи на производствените централи, а те от своя страна на мините, каза синдикалният лидер.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова каза в отговор на въпрос, че по предварителни разчети с около 400 млн. лв. ще бъде намален дефицитът на НЕК само от предложените днес мерки.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че благодарение на тези мерки се дава възможност на КЕВР да не повишава цената на тока и в същото време ще се спре трупането на тарифен дефицит. Той заяви, че желанието и на правителството, и на КЕВР е след шест месеца страната ни да има либерализиран пазар на енергия и тогава цените ще се определят на пазарен принцип, а Фондът за енергийна сигурност ще има още по-важна задача - да обира дисбалансите в системата.

Председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев заяви, че предложенията за промени в Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяеми източници ще бъдат внесени още следващия вторник, а в четвъртък ще се гледат на комисия. До 24 юли те трябва да бъдат обнародвани в Държавен вестник, прогнозира Добрев и подчерта, че за КЕВР ще има достатъчно време да се произнесе до края на месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
unseen
преди 8 години
Ха ,можело значи . Но както е казал народа " по добре късно , отколкото никога "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още