IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Spiegel е било шпионирано от американското разузнаване през 2011 г.

Списанието подаде жалба в германската прокуратура

10:16 | 04.07.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Редакцията на&nbsp;Spiegel може би е била шпионирана от американските тайни служби. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Редакцията на Spiegel може би е била шпионирана от американските тайни служби. Снимка: Архив Ройтерс

Германското списание Spiegel подаде жалба, че е било  шпионирано от американското разузнаване през 2011 г., предаде DPA. Най-голямот седмично списание в Германия се позовава на секретна нота на канцлерството.

Spiegel внесе жалба във федералната прокуратура в Карлсруе с оплакване от шпионаж и нарушаване на тайната на  кореспонденцията. Според списанието Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ е предупредило координатора за разузнавателните  служби в германското канцлерство Гюнтер Хайс, че изданието разполага с източник в правителството.

Въпросният източник, разкрит от ЦРУ, бил близък сътрудник на Хайс. Става дума за заместника му Ханс Йозеф Форбек, който е бил преместен в друга служба, без да му бъдат повдигнати съдебни обвинения.

Случаят е проучван в момента от комисията към германския  парламент, която разследва шпионажа, извършван в страната от Агенцията за национална сигурност (NSA) на САЩ.

В четвъртък американският посланик в Берлин бе извикан за среща с началника на кабинета на Ангела Меркел след нови разкрития на разобличителния сайт Wikileaks, според които NSA е подслушвала германския канцлер и няколко министри. Това разпали  отново шпионския скандал, който отрови отношенията между Съединените щати и Германия.

Сегашният случай вече привлече вниманието и на медиите в САЩ, след като CNN предаде за  подозренията на германското списание. В Германия с декларация излезе и неправителствената организация „Репортери без граници“. Организацията, която се застъпва за свобода на пресата, настоя федералното правителство да изясни веднага и напълно процесите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
2
rate up comment 1 rate down comment 1
ДХДО
преди 8 години
"Spiegel е било шпионирано от американското разузнаване през 2011 г."Не го вярвам това нещо, щото в щатите има реална демокрация, като най- висша ценност се зачита свободата на словото и просто такова нещо няма как да се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Няма оттърване ! Ама то е за добро...хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още