IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли биткойнът да е алтернатива на традиционните финансови услуги

Повече от 2 млрд. души по света нямат достъп до банкови сметки и кредитни карти, показват данни на Световната банка

17:44 | 12.07.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Може ли биткойнът да е алтернатива на традиционните финансови услуги

На фона на опитите на биткойна да спечели повече привърженици в общественото пространство излиза нова полза от цифровата валута: липсата на финансови услуги в много части на света.

Повече от 2 млрд. души нямат достъп до финансови услуги, например на банкови сметки и кредитни карти, показват данни на Световната банка. По-голямата част от тях пребивават в селските райони и обикновено живеят с под 5 долара на ден.

"Биткойнът може да се превърне в промяна на парадигмата за банковите услуги", заяви пред CNBC Майкъл Фрейзър, ръководител на организация на дипломираните експерт счетоводители в Австралия и Нова Зеландия (CAAZ). "Ефектите ще са многобройни – няма да има промяна на технологично, политическо и икономическо ниво", изтъкна той.

По думите му голямата полза от биткойна се крие в качеството на паричните преводи. "С оглед на покачващото се използване на смартфони в развиващите се страни, биткойнът е по-евтина алтернатива на традиционните компании за трансфер на средства като Western Union. Той има по-ниски такси, само 1 на сто в сравнение със стандартните 5%", допълни Фрейзър.

Колебанията в цените са една от основните причини, поради които криптовалутата все още не може да достигне до масовия пазар. Преди година един биткойн струваше 665 долара, а сега се търгува за 267 долара според данните на Coindesk. Въпреки това заплахата от нестабилността остава на заден план на фона на улеснението при паричните преводи.

Освен това биткойнът може също така да даде тласък на малките и средните предприятия в развиващите се страни. "Много малки фирми се борят да се конкурират в международен план с разходите, свързани с приемането на валути и таксите за обработка. Биткойнът по същество елиминира тези проблеми чрез функциониране в чисто цифров формат", посочва съвместен доклад на PwC и CAAZ.

Спестяването в биткойни може да бъде привлекателна алтернатива на волатилните валути в средносрочен и дългосрочен план, отчита още Майкъл Фрейзър. Русия – друга държава, пострадала от валутна криза, отчете ръст на сделките между рублата и биткойна от почти 250 процента през декември, когато руските пари пропаднаха на фона на по-ниските цени на петрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 8 години
и да се обоснова, модела по който работи биткоина го прави непрекъснато да поскъпва, следователно нямаш стимул да го харчиш и да върви в обръщение.... тествал съм и съм го смятал .... няма начин да избиеш хардуера в който си инвестирал с миниране на биткоини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 8 години
не, не може. Защото не е валута, а просто един нов балон за балъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 8 години
Никога ама никога никой не влиза в технически анализи. Ето ви малко материал и дайте на IT-то ви да ви помага като пишете за БТ. http://news.slashdot.org/story/15/07/05/0233201/bitcoin-snafu-causes-miners-to-generate-invalid-blocks
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
sa60o0
преди 8 години
Ох колко *** статия ! По каква логика, хората по селата и бушмените от Африка, които нямат достъп до банкови карти, ще имат достъп до биткойн ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още