IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новотни: ЕЦБ би могла да предостави предварително мостово финансиране на Гърция

Вероятността да се представят конструктивни мерки от гръцкото правителство не е много висока, смята банкерът

10:07 | 07.07.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Новотни: Възможно е предварително мостово кредитиране при определени условия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новотни: Възможно е предварително мостово кредитиране при определени условия. Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) би могла да предостави предварителна ликвидност на Гърция в очакване на последващ пакет от помощи при определени обстоятелства чрез мостово финансиране. Това е точка, която би могла да се обсъди, казва управителят на Австрийската национална банка (OeNB) Евалд Новотни, който е и член на Управителния съвет на Европейската централна банка. 

Във всеки случай са необходими много бързи решения, “защото никой не може наистина да замрази една икономика“, заявява Новотни в предаването ZIB2 на ORF.

Ако Атина наистина не успее да изплати на 20 юли държавни облигации в размер на 3,5 милиарда евро, които се притежават от Европейската централна банка, това наистина ще бъде “случай на несъстоятелност, на дефолт“ и в такъв случай за ЕЦБ вече няма да бъде възможно да предоставя ликвидност", каза Новотни. Тогава според него ЕЦБ би трябвало да обяви за дължими близо 90 милиарда евро, предоставени по линия на ELA, макар и с крайни срокове за изплащане.

За по-дългосрочните перспективи за Гърция според Новотни важни са политическите преговори във вторник и вероятно също така в сряда. „Ние трябва да имаме поне перспектива. В преговорите трябва поне да бъде очертано нещо, това ще е важен ден“.

В този контекст били възможни и по-нататъшни вливания на ликвидност. Въпреки това Новотни не е оптимист. „От онова, което знам досега, вероятността да се представят конструктивни мерки, не е много висока". Според него гръцките банки биха могли да изкарат и тази седмица с помощта на кредитите по ELA, но след това ще са нужни нови мерки.

Гръцкият държавен дълг, притежаван от Европейската централна банка (ЕЦБ), не може да бъде отписан, заяви в понеделник членът на Изпълнителния съвет (ИС) на институцията Кристиан Ноайе. В неделя друг от членовете на ИС – Беноа Кьоре, отбеляза, че предвид високата несигурност за европейските пазари вследствие на кризата в Гърция ЕЦБ е готова в случай на нужда да предприеме нови мерки.

Късно в понеделник Изпълнителният съвет на ЕЦБ реши да остави без изменение спешната ликвидна помощ за гръцките банки на равнището от 26 юни 2015 г. По този начин институцията не се съобрази с молбата на гръцкото правителство, което още в неделя вечер съобщи, че е внесло молба за увеличение на лимита.

ИС е решил също така да завиши изискванията към обезпечението, което предоставят търговските банки при получаване на средства от фонда. Подробности ЕЦБ не съобщи, но според експерти това ще затрудни рефинансирането на банките. 

Всичко по темата с Гърция четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
продълж. на коментар 5Мога да напиша книга но основното е и Проф.Джефри Сакс го е казал - Днешният модел на растеж е по инерция и краткотрайният просперитет е купен с цената на огромни кризи в бъдеще. Той може да продължи още, но всичко ще завърши със сълзи , докато устойчивото развитие може да ни доведе до дългосрочен просперитет - http://dnes.dir.bg/news/jefri-sax-12978498Ако беше само сълзи е лесно става въпрос за милиарди жертви следствие на - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972Става въпрос за криза на системата и трябва нова система - РЕСУРСНО БАЗИРАНА И ПЛАНИРАНА ЕКОЛОГИЧНА ИКОНОМИКАРадвам се ,че и проф. Джефри Сакс също говори за реформи и устойчиво развитие изискващо дълбока реформа на световната финансова система(коментар 2) - http://darikfinance.bg/***/111777#commentsПОЛОЖЕНИЕТО Е СТРАШНО и трябва да се синхронизират нещата на ниво Г-20 и ООН
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Нобелиста проф.Милтън Фридман има предвид индустр.капитализъм когато говори за свободен пазар тоест за финан.капитализъм трябва строги регулации защото не е им е за първи път Въпроса е защо премахнаха закона ''Глас-Стигъл'' от 1933год. за разделяне на инвест. и търг. банкиране - http://borsi.blog.bg/***/2012/10/28/investicionni-banki-i-finansova-kriza.1014554,и съм описал подробно всичко - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 Нещата са много прости - 33% капиталова адекватност защото БАЗЕЛ-3 е недостатъчно и наказателна отговорност за необезпечените кредити плюс таван на заплатите и печалбите временно както едно време в Англия е имало 100% данък за физич. и юрид. лица което изисква забрана на офшорките Естесвено и ''данък Тобин'' - http://avtorski.pogled.info/article/52579/Vampirite-na-finansovoto-kazino
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
iivanoff
преди 8 години
Чрез контрола на парите ви определят напълно - от процъфтяването на дадена икономика, до пълния крах на друга. А всъщност, докато маймуните живеят в крах или процъфтяване, не се замислят за контрола, а само наблюдават следствията от него. А той за да е пълен, дори и привидно е неопределим от тях...А допускайки за единствено възможно, да определят промени в "реалността" само чрез следствията от него, поради простоя факт, че само те им се показват, то те го оставят той да я определя постоянно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
tonino
преди 8 години
Правилен отговор ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 8 години
Йенс Вайдман?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
tonino
преди 8 години
Claire Jones от ФТ e докладвал,че двама членове от управата на ЕЦБ са искали "нулева толерантност" към Гърция......Те са настоявали за незабавно спиране на финансирането на гръцките банки с всички последствия от това......Въпросът е кои са двамата ? :))))Някакви предположения ?:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още