IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги – големият победител в гръцката трагедия

ЕЦБ и Goldman Sachs са приложили мащабна схема за прикриване на дълга на Атина, пише руският портал "Вести"

13:26 | 07.07.15 г. 15
<p>
	Марио Драги. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Действителният фалит на Гърция става все по-реален, като не може да се изключи и излизане на страната от еврозоната, последвано от разпад на валутния блок. Освен това в цялата ситуация има още няколко неприятни факта, пише руският портал "Вести".

Разбира се, никой не е дал насила на Гърция огромен пакет от финансова помощ, увеличавайки дълга и обогатявайки по този начин местните олигарси и корумпирани политици. Като цяло обаче дълговата криза стана реалност само благодарение на единната валута и косвения паричен и кредитен съюз. 

Германия, чийто износ представлява почти 50% от БВП благодарение на въвеждането на еврото – една изкуствена валута, по дефиниция проектирана да бъде по-слаба от германската марка, печелеше от всяка слабост на периферна Европа през последните 5 години.

Никой изобщо не бе притеснен за стабилността на валутния съюз, докато икономиката вървеше в правилната посока. С оглед обаче на покачването на лошите кредити и трилионите евро държавни задължения сега Европа е заплашена от каскада от неплатежоспособност.

За съжаление, най-губещите при всички обстоятелства ще бъдат данъкоплатците в Германия, Гърция и всяка друга европейска държава, която в последните години постигаше изкуствен просперитет чрез използването на валутни суапове и друг финансов инженеринг, изобретен от банки като Goldman Sachs, в явно нарушение на Договора от Маастрихт.

Но ако има губещи, трябва да има и победител. Докато милиони обикновени граждани губят, някои увеличават значително богатството си, излагайки на риск данъкоплатците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 33 rate down comment 2
Натрий
преди 8 години
Вчера гледах филма Дебитокрация. Там се поставят интересни въпроси като: Откога е започнало натрупването на дълга на Гърция; За какво е трябвало да се използват парите и за какво са се използвали в действителност;Повдигат се въпроси, дали наистина Гърция е искала всички тези пари и дали всичките са отишли за социални разходи. Говори се, че условието да се даде кредит е 90% от средствата да се използват именно от фирми на държавата кредитор т.е. кредитора на практика си финансира собствени фирми, но през Гърция и сметката накрая остава за гърците. Повдига се и въпроса, че голяма част от дълга е бил към Голдман Сакс и ЕЦБ го е изкупила - това вече, ако е истина е престъпление с европейски пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 8 години
Ооххх... Още не са го разровили го^ното и смрадта започва вече да се разнася... А ако го извадят на слънце... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 2
Стефчо
преди 8 години
Гърция и всяка друга европейска държава, която в последните години постигаше изкуствен просперитет чрез използването на валутни суапове и друг финансов инженеринг, изобретен от банки като Goldman Sachs, в явно нарушение на Договора от Маастрихт.Мдаа, тука е заровен ключа за бараката...и като се сетя колко от гръцките премиери, управлявали по времето когато се трупаха дълговете са свързани пряко /работели са/ или косвено със Снаксовете почвам да си правя едни изводи. Май и последната сделка за продажбата на вземанията от летищните такси за 10 г. напред пак беше с тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още