IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Демографските промени влияят върху пазара на недвижими имоти в САЩ

Върху пазара ще влияят още и глобалната нестабилност и девалвацията на валутите, процесите на урбанизация и състоянието на инфраструктурата

14:35 | 07.07.15 г. 2
Демографските промени влияят върху пазара на недвижими имоти в САЩ

Демографските промени ще бъдат един от водещите фактори на развитието на пазара на недвижими имоти в САЩ през 2015 и 2016 година, прогнозира чикагската консултантска организация The Counselors of Real Estate. В свой доклад тя посочва десет фактора, които ще влияят на пазара.

Водещо през тези години ще е поведението на т.нар. „бейби бум“ поколение (родените между 1946 – 1964 година), "част от което вече приключва своя трудов път и излиза в пенсия, както и растящият дял на поколението, родено между 1980 и 2000 година, на пазара. Те ще търсят имоти съобразно своя начин на живот в следващите години – в близост до медицински центрове, офиси или местата за забавление.

Ефект върху развитието на пазара на имоти в САЩ ще окажат и излишъците от капиталовите потоци, идващи от други държави и купуващи имоти в Щатите. Тези средства идват от страни с високо равнище на спестовност, но с липсващи механизми за защита на активите. Според организацията има рекорд на покупката на имоти с инвестиционна цел, което ще бъде наблюдавано и през следващите години. Тези инвестиции не са свързани единствено с търговските площи, но и с жилищни имот, като форма на сигурност на вложенията.

Покупката на имот е защита и срещу глобалната нестабилност и девалвацията на валутите и това може да подхрани цените на имотния пазар в САЩ.

Плановете на Федералния резерв да повиши лихвения процент също ще предизвикват промени на имотния пазар, очакват анализаторите. Според тях растящата лихва ще означава по-високи плащания по ипотеките, което ще разколебае инвеститорите. В същото време обаче очакванията са младежите да се активизират именно в месеците, преди Фед да обяви решението си.

Върху имотните пазари в САЩ ще повлияят още и факторите урбанизация – населението в градовете расте в глобален мащаб, не само в страната, и състоянието на инфраструктурата.

Цените на петрола продължават да падат, но това повишава производството на петролни продукти извън САЩ. Това води до съкращаване на работната сила в сектора в страната и от своя страна свива възможностите за покупка на нов имот.

Консултантската компания разглежда като фактор за развитието на имотния пазар отвъд Океана и разликата между бедните и богатите. Тя навсякъде по света се разширява и това има ефект и върху жилищния пазар, особено по отношение на луксозните имоти и търговските площи.

Секторът на недвижимите имоти е един от най-динамичните сектори по отношение на технологичните иновации, посочват още от CRE. Те променят драматично начина, по който брокерите вършат своята работа. Новите технологии ще влияят и върху търговията на пазара, основно що се отнася до бързото разпространение на информация за имотите и финансовите трансфери.

Така в последните години се наблюдава и промяна в модела на търговията с недвижими имоти. Секторът беше ударен от свиващите се възможности на потребителите да купят имот. В същото време секторът се развива много динамично и вчерашната най-добра локация днес може да се окаже една от най-лошите.

Причината е остаряваща инфраструктура или дори терористичен акт. Влияние също оказва и развитието на онлайн търговията, което вече прави близостта до търговски обекти не толкова важна при решението за покупка на имот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
pepince
преди 8 години
За САЩ добре, а демографските промени как влияят върху пазара на недвижими имоти в България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
iivanoff
преди 8 години
Да скоро ще се наложи да се търси временна корелация с някой фактор, за да се обясни чрез него предстоящия сриФФ, който ще бъде специално и изцяло режисиран от ФЕД. Но, до тогава има още мъничко време! А както се знае, накрая се включват, как да се изразя - "Хората с най-малък късмет"! А за съжаление, те са мнозинството :))) Така че, както се казва, непосредствено преди големия сриФФ - Ъп-а предстои, и има логично кой да го направи :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още