IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Грос: Гърция е в "окото на урагана"

Има 70-80% вероятност от Grexit, заяви ръководителят на Janus Global Unconstrained Bond

18:01 | 07.07.15 г. 3
Бил Грос: Гърция е в "окото на урагана"

Гърция е в "окото на урагана" и има 70-80% вероятност от Grexit, заяви в интервю за Bloomberg ръководителят на Janus Global Unconstrained Bond Fund Бил Грос.

"Не вярвам, че ситуацията наистина е спокойна", отбеляза инвеститорът, като добави, че е изненадан от приглушената реакция на пазара след референдума в Гърция в неделя.

Финансовите пазари отчетоха минимални изменения, след като гръцките избиратели категорично подкрепиха призива на премиера Алексис Ципрас за отказ от по-строгите икономии. Еврото поевтиня с по-малко от 0,5 на сто, американските акции спаднаха леко – знак, че инвеститорите не виждат ескалация на кризата засега.

Гърция трябва да извърши плащане на вноска на стойност 3,5 млрд. евро към Европейската централна банка на 20 юли и на 3,2 млрд. евро месец по-късно. В тази връзка Грос посочи, че "гръцката безизходица трябва да бъде решена бързо".

"Мисля, че трябва да се разреши (дълговият проблем – бел. ред.) до седмица или две", каза той, имайки предвид плащането по дълга по-късно този месец. "Виждате масова подкрепа зад кулисите на курса, подет от страна на ЕЦБ. Виждате централните правителства, които хвърлят всичко, с което разполагат на пазарите, за да ги държат спокойни".

Грос, който се присъедини към Janus през септември след внезапното си напускане на Pacific Investment Management Co (PIMCO), в момента управлява активи на стойност 1,5 млрд. долара. Фондът реализира доходност от 0,4% през тази година, изоставайки от 64% от конкурентите си според данни на базираната в Чикаго анализаторска къща Morningstar Inc.

Още видео материали може да гледате на сайта на телевизия Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Елън Браун,Президент на Публичния Банков Институт,САЩ - ''Това, което банкерите премълчават е, макар те самите да го знаят отдавна, че частните банки създават парите, които отпускат като кредит по същия начин, по който го правят държавните. Разликата е просто в това, че държавната банка връща лихвите на правителството и обществото, докато частната банка насочва лихвите в собствената си капиталова сметка, за да ги реинвестира с цел получаване на още лихви, прогресивно изтегляйки пари от продуктивната икономика. - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htmЛихвата е проблем защото води косвено или пряко до войни ,убийства и самоубийства ,и Силвио Гезел още 1918год. е писал до немски вестник,че ако се запази финан.система до 25год. ще стане война и става - http://star05.net/infusions/booklib/book.php?book_id=199Историята и науката доказа ,че лихвата е зло ,и не съм съгласен с някои изречения в книгиТЕ - http://star05.net/infusions/booklib/book.php?book_id=200
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
Ако БВП е 100млрд. и дългът 100млрд. означава 100% но ако БВП падне с 25% дългът става 133% от БВП тоест в същият ред на мисли ако БВП се вдигне с 25% дългът като проценти ще падне с 30% Сенчестата икономика в Гърция е 50% тоест 10млрд.евро не влизат във бюджета плюс още толкова от офшорките ,и има още буфери с което бюджета спокойно можа да е на плюс 4-5%Херман Ван Ромпой каза пролетта на 2013год. ,че бюджетите на 27-те губят 1 трилион евро ГОДИШНО от офшоркиВ света се въртят 26-32 трилиона $ в офшорки тоест грубо 5-6 трилиона $ не влизат в бюджетите - http://***.youtube.com/watch?v=gYd7Q8nZ9JoИспанците укриват около 550 млрд. евро в сметки в офшорни зони. От укритите средства държавата губи всяка година по 88 млрд. евро от неплатени данъци - http://***.segabg.com/article.php?id=711179 ,и грубо толкова е (7%) дефицита за 2013годЛогично е да се плаща данък там където е дейността и защото е нелоялна конкуренция - http://***.duma.bg/node/103003
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
крас
преди 8 години
ФИНАЛА НА ГРЪЦКАТА КРИЗА ЩЕ Е НА 20 ЮЛИ. ДАТАТА Е ИЗБРАНА НЕСЛУЧАЙНО И НЕ СЛУЧАЙНО Е НАСОЧЕН НА ТАЗИ ДАТА ПАДЕЖА НА ПЛАЩАНЕТО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още