IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Кадиев: Ключови институции се провалиха в надзора на КТБ

По доклада за банката е свършена много работа, но трябва да има последствия от нея, твърди депутатът

10:18 | 09.07.15 г. 4
Георги Кадиев: Ключови институции се провалиха в надзора на КТБ

Няколко ключови институции са се провалили в предотвратяването на случващото се в КТБ. На първо място – Банков надзор, на второ – КФН, ДАНС с неговата служба за финансови престъпления, също така и одиторската компания KPMG, която е заверявала одитите на банката. Това каза пред БНР депутатът от БСП Георги Кадиев.

Той коментира доклада на  Временната анкетна комисия за проверка на КТБ, в който се казва, че банката с отнет лиценз е била създадена на принципа на финансова пирамида с връх - мажоритарния собственик Цветан Василев. От доклада става ясно, че той е използвал банката, за да финансира главно себе си. Авторите на документа твърдят, че всичко се е случвало пред погледа на надзора на БНБ, ДАНС и три одиторски фирми.

За работата на депутатите по доклада Кадиев каза: „Мисля, че са свършили много работа, но малко ми се губи ползата от тази много работа, защото въпросът не е да свършиш много работа, а да има последствия от това, което си свършил“.

„Според мен, при всичката сериозност на разследването, което са направили колегите, е пропусната ролята на ДАНС в предотвратяването на това, което се случи в КТБ, ролята на Прокуратурата и ролята на КФН. Ако те са споменати, по-скоро е повърхностно“, смята червеният депутат.

Той отбеляза, че има пенсионни фондове, загубили средства в КТБ, и е резонно да бъдат попитани в КФН какво са направили, за да предотвратят това.

На въпрос за работата на ДАНС той коментира: „Защо не са работили? Трудно ми е да отговоря, това е тяхно задължение“. Кадиев припомни, че финансовото разузнаване специално е било преместено от МФ в ДАНС, точно за да работи срещу финансови измами и пране на пари.

Социалистът направи извода, че е имало политически чадър с цел в КТБ да не бъдат притеснявани. 

Кадиев допълни, че огромен брой кредити са били отпускани от банката без обезпечение или са били имагинерно обезпечени, или пък са се водили на физически лица – обикновени шофьори и охранители. Той определи това като  елементарни трикове.

„Аз знам как работят в други банки, могли са да хванат тези трикове. Очевидно им е било казано да не се занимават с КТБ и тук отговорността е на гуверньора на Централната банка“, смята Кадиев. Той смята, че и Прокуратурата си има своята отговорност.

Вчера Радан Кънев от „Реформаторския блок“ също изрази резерви по доклада за КТБ.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
julian12
преди 8 години
Който може да свиква. Този робски начи на мислене не ми е познат и съм се отдалечил доста от "Страната на победилата Мафия".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Иначе положението измерено в финикийски знаци е 10-14 милиарда лева може да струва на държавата(данъкоплатците) фалита на КТБ - http://darikfinance.bg/***/115143/%C1%FA%EB%E3%E0%F0%E8%FF+%EC%EE%E6%E5+%E4%E0+%EF%EB%E0%F2%E8+%EC%E8%EB%E8%E0%F0%E4%E8+%E7%E0+%E0%F4%E5%F0%E0%F2%E0+%CA%D2%C1Дано се разминем с 5-6млрд.лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Въпроса е дали е от неукост или умишлено - при неукост трябва да върнат заплатите които са получавали а умишлените действия са за ПрокуратуратаОбяснил съм коментар 1 и 3 - http://darikfinance.bg/***/116275#commentsПо документи всичко е изрядно и екс депутата доц. Минчо Христов го каза ,че Иван Искров като депутат е предложил да се махне наказ.отговорност на необезпечени кредити тоест ако имаше такъв закон нямаше да има казуса КТБ и въобще банковата система става стабилна - http://tv7.bg/Акцент/Искров-предложи-да-няма-наказателна-отговорност-за-необезпечени-кредити_l.33_i.10192631_b.10178805.html#.VXQ8JkaQO1kКТБ и на мен може да мои даде 100млн.лв. без обезпечение но след като няма закон за криминализиране на това деяние какво ще и направят Това направи неолиберализма във финан.капитализъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
Аз знам как работят в други банки, могли са да хванат тези трикове. Очевидно им е било казано да не се занимават с КТБ и тук отговорността е на гуверньора на Централната банкаКазано от #КОЙ ли? Затова ли прикуратурата се прави на кьорава и не гони престъпниците, а техните жертви? Ами така е в Страната на победилата Мафия. Свиквайте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още