IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виктор Йоцов се обяви за по-голяма роля на БНБ при проверки на банките

Според кандидата на АБВ за управител на БНБ може да се помисли за намаляване на минималните задължителни резерви на банките от 10% на 2%

16:07 | 09.07.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Виктор Йоцов. Снимка: <em>ТВ Bulgaria ON AIR</em></p>

Виктор Йоцов. Снимка: ТВ Bulgaria ON AIR

Увеличаване на ролята на Българската народна банка (БНБ) при проверки на място в търговските банки и незабавно възвръщане на доверието към банковия надзор. За това настоя кандидатът на АБВ за управител на централната банка Виктор Йоцов по време на изслушването на всички кандидати в Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.

Той посочи, че България трябва първо да влезе в единния надзорен механизъм (ЕНМ) – т.нар. единен банков съюз, и след това да приеме еврото. Йоцов също коментира, че една от първите по-сериозни задачи на новия гуверньор на централната банка е да извърши преглед на качеството на активите на банковия сектор и стрес тестове на цялата система.

Кандидатът на АБВ заяви, че БНБ няма какво повече да направи за подготовката на страната за влизане в ERM-II, т.нар. чакалня на еврозоната.

Йоцов разгледа по-подробно случилото се с Корпоративна търговска банка (КТБ). Той е на мнение, че станалото не е било само през 2014 г., а много преди това.

Докладът на временната комисия в парламента, която се зае да разследва обстоятелствата, довели до фалита на КТБ, е показал редица нарушения на наредби и закони от страна на ръководството на банката. „Традиционният модел, по който една банка отпуска кредити, беше нарушен“, коментира Йоцов.

„Миналата година КТБ не беше единственият проблем. Помните, че още една банка беше засегната, но паниката не прерасна в банкова зараза. Но дали и други банки не са застрашени? Няма как да отговорим на въпроса, при положение че няма доверие към банковия надзор“, продължи той.

„Вината за това на целия УС ли е или на управителя на БНБ? Няма как да отговорим на този въпрос, но съм убеден, че управителят на БНБ е знаел какво става“, каза още кандидатът на АБВ.

По негови думи вина в надзора на БНБ има, „но няма как да знам точно кой и какво е извършил. Но е факт, че срещу двама подуправители се водят следствени действия“.

Йоцов подчерта, че БНБ не е само надзор и изрази увереност, че проблемите, произтекли от фалита на КТБ, ще бъдат решени и „трябва да гледаме по-напред“. „В дългосрочен план може би трябва да потърсим отговор на въпроса дали надзорът да бъде в рамките на централната банка или да бъде изведен извън нея“, заяви той.

Икономистът изтъкна, че за връщане на доверието към централната банка първо трябва да се възстанови доверието в надзора. Важна е самата личност на подуправител, който трябва да бъде избран.

Йоцов смята, че са нужни структурни и кадрови промени. Той би дал по-голяма роля на дистанционния надзор и предлага да се обогатят финансовите отчети на търговските банки и предложи да се помисли за оповестяване на финансовите резултати на месечна основа.

Кандидатът на АБВ заяви, че може да се помисли за намаляване на минималните задължителни резерви за търговските банки до 2%, каквато е ставката в еврозоната, от 10%, каквато е у нас.

„Не се налагат големи структурни промени в БНБ, на каквито бяхме свидетели през 1997 г. Нещата са стабилни, тъй като преминахме през финансовата криза без нито една фалирала банка“, каза икономистът.

„Централната банка трябва да е доверен съветник на правителството. Но и на обществото – нещо, за което БНБ търпи критики“, коментира Йоцов.

По отношение на кризата в Гърция, която попадна в предварително зададените въпроси, кандидатът на АБВ каза, че БНБ е направила достатъчно, за да не се стигне до зараза.

Йоцов е готов с формиран екип, с който да работи, ако бъде избран за управител на централната банка.

„Говорил съм с двама души, но повече не мога да кажа“, отсече Йоцов. Той най-вероятно би приел да бъде назначен за подуправител, ако не бъде избран за управител на БНБ, но и ако бъде поканен да заеме някои от постовете.

Припомняме, че след изборът на управител на БНБ трябва да бъдат избрани и подуправители на управление „Банков надзор“ и управление „Емисионно“.

В отговор на въпрос, зададен от депутата от ДПС Петър Чобанов относно евентуална корективна роля на БНБ спрямо финансовата политика на държавата, Йоцов отговори, че централната банка би трябвало да критикува и съветва правителството, тъй като валутният борд в частност няма как да функционира в условията на разхлабена финансова политика.

Още новини от изслушването на кандидатите за управител на БНБ

Б. Манолов: България трябва да запази валутния борд до приемането на еврото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
marto76
преди 8 години
Дори и този чиновник на средно ниво е по-добра кандидатура от Радев! Поне този Йоцов е работил в БНБ и знае как се случват нещата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Нещата с банкстерите се решават много лесно и измамата е от 1991год. защото в Конституцията е записано ,че пред закона всички са равни тоест както има закон за фалит на юрид. лица така трябва и за физически с което се дисциплинират банките да си отварят очите на кой дават кредит и с какво обезпечение Екс депутата доц. Минчо Христов го каза ,че Иван Искров като депутат е предложил да се махне наказ.отговорност на необезпечени кредити тоест ако имаше такъв закон нямаше да има казуса КТБ и въобще банковата система става стабилна - http://tv7.bg/Акцент/Искров-предложи-да-няма-наказателна-отговорност-за-необезпечени-кредити_l.33_i.10192631_b.10178805.html#.VXQ8JkaQO1k33% капит.адекватност задължително защото БАЗЕЛ-3 е нищо и таван на заплатите и печалбите като Англия едно време 100% данък Проф. Джефри Сакс го каза - устойчиво развитие изискващо дълбока реформа на световната финансова система и съм описал всичко в коментар 2 - http://darikfinance.bg/***/111777#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
крас
преди 8 години
Не е ли най дибре банките да не заделят никакви резерви. И без това държавата плаща всички масрафи на тези частни търговски дружества било то при ликвидна криза както бе с *** или пък при фалит както бе с КТБ. Има *** народ който може да бъде доен до припадък , да плаща с данъците и теглените заеми грабежа на собствениците на банките превърнали ги благодарение на управляващите във финансови пирамиди!ОТВРАТИТЕЛЕН ФИНАНСОВО-ОЛИГАРХИЧЕН МОДЕЛ ПРИ КОЙТО ЧАСТНИЯ ФОНД ЗА ГАРАНТИРАНЕ ВЛОГОВЕТЕ НА БАНКИТЕ СЕ ПРЕВРЪЩА В ЕДИН ЕЛИТЕН КЛУБ НА КОЙТО МАСРАФА СЕ ПЛАЩА ОТ НАС ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ!Масрафите им ги мерим с ДЕСЕТКИ МИЛИАРДИ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още