IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бърз преглед на банковата система и стрес тестове обещава Димитър Радев*

Кризата с КТБ показа, че липсват надеждни инструменти за възстановяване и преструктуриране на банки, твърди кандидат-гуверньорът

17:14 | 09.07.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бърз преглед на банковата система и стрес тестове обещава Димитър Радев*

Прегледът на качеството на активите на банковия сектор и стрес тестовете на системата да приключат до края на юли 2016 г. Това обеща кандидатът на ГЕРБ за управител на БНБ Димитър Радев по време на изслушването на всички кандидати в Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание. Кандидатурата на Димитър Радев бе представена от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Той разкри стратегията си, която е формирана в три основни направления – изпълнение на незабавни приоритети, на стратегически цели и предприемане на институционални мерки. 

„Незабавните приоритети са свързани с кризата с КТБ и проблемите в банковия надзор“, коментира Радев и обобщи своите задачи, които по думите му са свързани с укрепване на банковия надзор, създаване на рамки за разрешаване на проблеми в банковия сектор и извършване на проверка на качеството на активите на търговските банки.

„Реформите в сферата на надзора ще бъдат направени с оглед и на все още непубликуваните независими оценки на МВФ и Световната банка и доклада на временната парламентарна комисия за КТБ“, поясни Радев.

„Кризата с КТБ показа, че липсват надеждни инструменти за възстановяване и преструктуриране на банки. Първата стъпка в тази насока е приемането на Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници, който вече се обсъжда в НС“, заяви той.

Радев обеща, че ако бъде избран, ще създаде звеното за възстановяване, което законът предвижда да е част от БНБ, до края на годината.

Той посочи също, че ако бъде избран, до октомври 2015 г. ще инициира избор на консултанти и на независими оценители и одитори за прегледа на активите на банките, след което ще се извърши и самият анализ на качеството на банковите активи.

Кандидатът на ГЕРБ очаква заключителният доклад за качеството на активите и стрес тестовете да са готови до юли 2016 г.

„Стрес тестовете ще бъдат извършени на база резултатите от прегледа“, поясни той, като обяви по-подробно и своя 18-месечен план за действие. Той включва и оценка на стабилността на финансовия сектор, съпроводена с анализ на взаимосвързаността на банките, както и оценка на приноса на финансовия сектор за икономическия растеж. Анализът ще се фокусира върху качеството на законовата рамка и конкурентоспособността на сектора, разкри той.

18-месечният план за действие Радев раздели на четири етапа. До септември 2015 г. следва да се създаде подробен доклад за състоянието на банковия надзор и да бъде представен пакет от мерки за неговото развитие. До декември 2015 г. Радев предвижда въвеждане на основни елементи от Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници.

До юли 2016 г. той смята да осъществи прегледа на качество на активите и стрес тестовете за банките, а до края на декември 2016 г. да направи и финалната оценка на финансовия сектор.

„Присъединяването към еврозоната е изцяло политическо решение“, заяви Радев и коментира начините, по които може да се подходи при приемането на еврото. По негови думи БНБ ще отчита техническите аспекти на процеса и ще се съобразява със структурните промени на вътрешната, външната среда и средата на еврозоната. Като цяло той застава зад идеята страната да приеме еврото.

„Изборът на подуправители ще бъде технократски, като ще бъде базиран на качествата почтеност и експертиза“, коментира Радев въпроса дали е готов с екип, ако бъде избран за ръководител на БНБ.

По отношение на Гърция кандидатът каза, че е запознат с предприетите мерки от страна на Министерството на финансите и БНБ, но не би могъл да ги коментира. „Не искам да си развалям отношенията с министъра на финансите още преди да бъда избран за управител на БНБ“, добави Радев.

„Нямам впечатление дали БНБ е политизирана“, отговори кандидатът на ГЕРБ на въпрос дали върху централната банка не се оказва политическо влияние.

Новият управител на БНБ ще встъпи в длъжност на следващия ден от избирането му от НС, разкри Менда Стоянова след края на изслушването на кандидатите.

Комисията по бюджет и финанси ще гласува оставката на Иван Искров в деня след избирането на нов управител от НС.

"Доволен съм от това, което чух от кандидатите за управители", коментира след края на заседанието председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов.

*Актуализирано в 17,30 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
marto76
преди 8 години
Този Радев откъде дава акъл какво трябвало да се направи, като никога през живота си не е управлявал банка? Това е правен парадокс, какъвто само у нас може да стане! Човек, който е влизал в банка само като клиент, да бъде наложен за управител на Централната банка?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
Mammita
преди 8 години
Извинявайте, ама колко стрестестове още трябва да се направят? И 10 да са само до края на годината, това няма как да промени нагласите на хората към БНБ и съмненията им с магическа пръчица. Най-сериозният стрестест бе миналата година и банковата ни система го издържа без никакви проблеми и рискове. Фалира 4-тата по големина банка и всички апокалиптични сценарии, които тогава се говориха не се случиха. Банковата система продължи да си функционира нормално. Как още ще стресира банките Радев, като фалира още 3-4 банки ли? Пълни глупости и загуба както на пари и време. Ако ме питате мен това е просто популистко решение, като това, че ще се съкращава администрацията и така ще се спестят много пари. За 20 години никой не я съкрати, а само я увеличава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още